Rush op huizen om nog onder oude woonbonus te vallen
Foto: ycs

De eerste twee weken van september ligt het aantal verkooptransacties acht procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging is te verklaren door de nieuwe federale woonbonus die vanaf volgend jaar van kracht is.

‘Zo’n forse stijging hebben we al lang niet meer gezien’, zegt Bart Van Opstal van de notarissenfederatie vandaag in Het Nieuwsblad.

De cijfers gaan ‘maar’ om de eerste twee weken van september, maar toch is de trend opvallend: er is een huizenjacht aan de gang. ‘Mensen zijn bang dat ze vanaf 2015 minder fiscaal voordeel gaan doen omdat de woonbonus hervormd wordt’, zegt Van Opstal.

‘Je verliest dan naar schatting zo’n 50 tot 100 euro aan fiscale steun per maand. Dat lijkt misschien niet gigantisch veel, maar als je dat elke maand optelt over een looptijd van pakweg 25 jaar, is het natuurlijk wél een pak geld’, klinkt het.

Ook vastgoedmakelaar ERA Belgium ziet in de afgelopen maanden een toename van het aantal verkochte woningen. Volgens CEO Iain Cook verhogen verkopers hun vraagprijs niet, maar kan de uiteindelijke verkoopprijs toch iets hoger liggen. 'Kopers zijn geneigd om nu sneller toe te happen om toch nog zeker te zijn van het voordeel van de woonbonus', zegt hij aan het persagentschap Belga.

Overgangsregeling

De Confederatie van Immoberoepen (CIB) pleit voor een overgangsregeling: wie voor het einde van het jaar een getekend compromis en een akkoord van de bank voor de lening kan voorleggen, zou nog in het oude systeem moeten terechtkunnen. ‘Te veel mensen gaan nu halsoverkop te werk’, klinkt het.

Kandidaat-kopers moeten zich haasten om de verkoopakte nog dit jaar af te ronden. Om van de huidige woonbonus te kunnen genieten, moet de akte bij de notaris verleden zijn vóór 31 december 2014.

Het duurt toch minimaal twee maanden om de hele procedure te doorlopen. De facto hebben kandidaat-kopers nog tot eind oktober om de akte in te dienen bij de notaris om zeker te zijn dat de verkoop nog dit jaar wordt afgerond.