Vanaf oktober liggen er wormburgers in de supermarkt
Foto: rr

De eerste vleesvervangers op basis van insecten liggen vanaf volgende maand in de grote Belgische supermarkten. De primeur is voor het Limburgse voedingsbedrijf Damhert.

Op de zomerfestivals waren de wormenburgers de afgelopen maanden al een bescheiden succes, maar in de supermarkt was insectenvoedsel tot nu toe nog niet aanwezig.

Damhert, van onderneemster/politica Grete Remen, brengt daar vanaf 1 oktober verandering in. Onder de naam ‘Insecta’ brengt het bedrijf nuggets, burgers en schnitzels op de markt op basis van buffalowormen.

De buffaloworm is een van de tien insecten die afgelopen voorjaar door het Federaal Voedselagentschap werden goedgekeurd voor menselijke consumptie. En hoe smaakt het? ‘Een beetje nootachtig, met een toets van spek’, zo klinkt het.

‘Aan niets is te zien dat er insecten in de producten zitten’, zegt Lisa Lamorgese van Damhert. ‘De wormen worden eerst gevriesdroogd en daarna vermalen. De rest van het productieproces is identiek aan dat van andere vleesvervangers.’

Insecta zal te koop zijn bij alle belangrijke Belgische supermarktketens, behalve de discounters Colruyt, Aldi en Lidl. De nuggets en de burgers kosten 3,95 euro voor respectievelijk 160 en 140 gram, de schnitzel kost 4,15 euro voor 180 gram.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig