De feestelijke traditie van Prinsjesdag in Nederland is dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. Dat zei de Nederlandse koning Willem-Alexander in zijn troonrede. Hij verwees naar de vliegramp in Oekraïne.

‘In de zomer van 2014 bleek andermaal dat de vrijheid en veiligheid kwetsbaar zijn, ook in ons deel van de wereld’, zei de Nederlandse koning. De ramp boven het oosten van Oekraïne, waarbij 298 doden vielen, waaronder 196 Nederlanders, heeft volgens de koning iedereen diep geschokt.

De koning wees erop dat de Nederlanders leven in een open samenleving en dat conflicten die duizenden kilometers ver weg zijn reacties en emoties oproepen in Nederland. Hij noemde naast Oekraïne het Midden-Oosten. 'In een tijd dat iedereen de wereld via de smartphone in zijn hand heeft, is de maatschappelijke impact groter.'

Volgens Willem-Alexander leidt de situatie in Noord-Irak, Syrië en Gaza in Nederland tot spanningen en gevoelens van onveiligheid. De haat die elders mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten, zei de vorst.

De internationale onrust stelt volgens Willem-Alexander de veerkracht van de Nederlandse samenleving op de proef. Daarom zijn duidelijke keuzes en een vaste koers nodig. De regering is volgens de koning blij met het brede draagvlak dat daarvoor bestaat. Dat laatste leek een verwijzing naar de steun die het kabinet krijgt van de drie ‘bevriende’ oppositiefracties.

Na jaren van bezuinigingen krijgt het ministerie van Defensie er voor het eerst in 24 jaar weer structureel meer geld bij: 100 miljoen euro per jaar. ‘Het extra geld voor Defensie is een trendbreuk met het verleden. Het budget gaat nu omhoog met het oog op de toenemende spanningen in de wereld en de verantwoordelijkheden die daaruit voortvloeien’, aldus de koning.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in