Geen ‘vallende sterren’ meer op radio
Foto: Photo News

Het einde van de aangekondigde flitscontroles op de radio zit eraan te komen. Het kan niet dat iemand geld verdient aan het melden van flitscontroles.

Er komt een onderzoek naar de ‘vallende sterren’ van Q-Music: flitscontroles die door luisteraars worden gemeld. Ook de VRT-radio’s MNM en Studio Brussel worden geviseerd.

‘Betalende diensten om de verkeersveiligheid te omzeilen, zijn verboden’, zegt de Ethische Commissie voor Telecommunicatie. En om een flitscontrole aan de radio te melden, moet je 0,50 euro betalen.

De Ethische Commissie – de waakhond voor betaaltelefonie in ons land – veroordeelde vorige week twee sms-diensten, waaronder www.politiecontrole.be. Die waarschuwen, tegen betaling, mensen voor flits- en alcoholcontroles.

Commissievoorzitter Willem Debeuckelaere bevestigde gisteren dat er, in het verlengde van die veroordeling, een onderzoek komt naar het omroepen van ‘vallende sterren’, zoals die bij Q-Music heten. Dat zijn flitscontroles die door luisteraars worden gemeld, via sms of een 070-nummer. Ook MNM en Studio Brussel hebben soortgelijke initiatieven lopen.

Gevoeligheid gestegen

Wat de Ethische Commissie stoort, is dat luisteraars 0,50 euro betalen om een flitscontrole aan de radio te melden. ‘Vanaf het moment dat er voor het sturen van zo’n sms meer betaald moet worden dan voor een doorsneebericht, zijn deze activiteiten niet toegelaten’, zegt Debeuckelaere.

Bij de VRT, eigenaar van MNM en Studio Brussel, wachten ze het onderzoek af, vooraleer te reageren. ‘We denken er toch al aan om de flitscontroles niet langer te melden’, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. ‘We merken dat de gevoeligheid voor dit thema grondig veranderd is.’

Bij Q-Music blijven ze achter het omroepen van ‘vallende sterren’ staan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig