‘Hart boven hard’ gaat voor alternatieve septemberverklaring
Foto: put

Een nieuw burgerinitiatief 'hart boven hard' wil met een alternatieve septemberverklaring zijn bezorgdheid uiten over de weg die de Vlaamse en binnenkort de federale regering inslaat. Het alternatief, dat staat voor een solidaire en rechtvaardige samenleving, wordt overhandigd aan het Vlaams parlement op 22 september, de dag dat minister-president Geert Bourgeois de intenties van zijn nieuwe regering voorlegt aan dat parlement.

'Hart boven hard' verenigt zowel kleine verenigingen als grote koepelorganisaties uit de socio-culturele wereld, de welzijnszorg, het jeugdwerk, het onderwijs en de vakbonden. 'We willen aantonen dat onze bezorgdheid heel breed wordt gedragen', zegt initiatiefnemer en cultuurjournalist Wouter Hillaert. Er werkten zo’n 50-tal organisaties mee aan de opstart, al wil Hillaert voorlopig nog geen namen geven.

De bezorgdheid begon te dagen toen de eerste besparingscijfers voor de culturele sector uitlekten in augustus. 'Ook al zijn we bezorgd over deze sterk doorgedreven besparingen en de impact ervan op onze samenleving, toch gaat ons initiatief verder dan onze portemonnee. We zijn het niet eens met de richting die de Vlaamse regering, en binnenkort waarschijnlijk ook de federale regering uitgaat. We willen duidelijk maken dat Vlaanderen niet enkel op economische leest is geschoeid', zegt Hillaert.

Hillaert voorziet geen grote manifestatie op 22 september. 'De overhandiging van onze alternatieve septemberverklaring, ondertekend door de deelnemende organisaties, beschouwen we als de start van onze campagne. ‘s Avonds nemen we dan Bourgeois’ septemberverklaring onder de loep in Gent, Brussel en Antwerpen, onder de noemer ‘hart boven hard-start’'.

De VRT-vakbonden van ACV en ACOD kondigden vorige week al aan dat ze gaan betogen aan het Vlaams parlement tijdens de septemberverklaring.