Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) heeft zondag voor de derde keer in zijn carrière, na 2008 en 2012, de wielerronde van Spanje (WorldTour) op zijn naam geschreven. De zege in de slotetappe, een individuele tijdrit over 9,7 km in Santiago de Compostela, was voor de Italiaan Adriano Malori (Movistar). Jasper Stuyven en Kristof Vandewalle eindigden op een mooie gedeelde tiende plaats.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

 

Contador begon aan de laatste proef van deze Vuelta met een geruststellende voorsprong van 1:37 op zijn Britse rivaal Christopher Froome (Sky). Die staat als tweede op het eindpodium. De Spanjaard Alejandro Valverde (Movistar) is derde.

Malori profiteerde van de weersomstandigheden in Santiago de Compostela. Hij zette een scherpe tijd neer op een droog parcours en toen er nog zo’n 30 renners aan de bak moesten, begon het te regenen waardoor toptijden uitbleven. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent finishte op acht seconden, de Australiër Dennis Rohan op negen.

Contador nam geen risico in de tijdrit en finishte op plaats 101, op 1:40 van Malori. El Pistolero is pas toe aan zijn derde deelname aan de Vuelta en pakt meteen ook zijn derde eindzege. De Spanjaard besliste na zijn scheenbeenbreuk in de Tour pas laat over deelname aan de Vuelta en gaf vooraf aan dat hij enkel zou mikken op een ritzege bij gebrek aan voorbereiding. Al na één week, waarin hij weliswaar nog niet zijn typisch dansende tred kon etaleren in de bergen, maar toch al bijzonder vlot kon volgen, werd duidelijk dat er rekening zou moeten gehouden worden met de Spanjaard. Gaandeweg begon hij er ook zelf in te geloven en toen hij in de eerste tijdrit bijna een minuut sneller reed dan Froome, twijfelde niemand nog aan zijn mogelijkheden om de Vuelta te winnen.

Toen topfavoriet Nairo Quintana door een valpartij moest opgeven, leek enkel Froome hem nog te kunnen bedreigen. Die bleek evenwel in minder goede doen dan vooraf verwacht. De Brit reed een merkwaardige Vuelta, heel vaak enkel met de blik op zijn SRM-meter en kwam pas, een beetje, opzetten in de slotweek. Contador zette evenwel finaal de puntjes op de i en rekende zaterdag in de laatste bergrit naar Col d’Ancares definitief af met zijn rivaal en pakte er voor de tweede keer in deze Vuelta de overwinning.

Het is voor de Spanjaard zijn zesde zege in een grote Ronde, na winst in de Tour de France in 2007 en 2009, in de Giro van 2008 en de Vuelta in 2008 en 2012. Hij won ook de Giro in 2011 en de Tour in 2010, maar werd uit de erelijst geschrapt voor zijn clenbuterolplas.

Maxime Monfort is eerste Belg op een zestiende plek. Top 15 was het doel, maar dat bleek dus net niet haalbaar voor de Waal in een Vuelta die hij vrij onzichtbaar reed.