De artsen Nick Zwinkels (31) en Erdi Huizenga (39), die in Sierra Leone mogelijk ebola hebben opgelopen, zijn terug in Nederland. Ze landden zondag op Schiphol. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het ministerie van Volksgezondheid bevestigen de aankomst.

Zwinkels en Huizenga werkten voor een lokaal ziekenhuis in Sierra Leone. Daar kwamen ze in aanraking met mensen die later overleden aan ebola. Het virus kan dodelijk zijn. Bij besmetting kunnen mensen last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree, bloedingen en problemen met de organen. Een officieel erkend medicijn tegen ebola is er nog niet. Patiënten moeten uitzieken.

‘Het is nu aan de professionals de gezondheid van de artsen te beoordelen en dan te doen wat nodig is. We hebben een goede gezondheidszorg in Nederland, dus daar heb ik alle vertrouwen in’, laat de Nederlandse minister Edith Schippers in een verklaring weten. Zwinkels en Huizenga gaan van Schiphol rechtstreeks naar een geïsoleerde afdeling van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in