Geïnterneerde die om euthanasie vroeg mag overgebracht worden naar ziekenhuis
Frank Van Den Bleeken is al bijna 30 jaar geïnterneerd na seksuele misdrijven Foto: belga

Een man die al 30 jaar als geïnterneerde in de gevangenis zit en euthanasie gevraagd heeft wegens ‘ernstig psychisch lijden’ mag van Justitie overgebracht worden naar een ziekenhuis. Daar mag hij vervolgens euthanasie aanvragen. Dat meldt de VRT.

De man werd veroordeeld na seksuele misdrijven, waarvan één met moord, maar werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. De man moest daarvoor geïnterneerd en behandeld worden, maar die hulp is in België bijna onbestaande. Daardoor belandde de man in een gewone gevangenis, zonder aangepaste behandeling.

Omdat de man zichzelf als een gevaar voor de maatschappij ziet, ziet hij maar twee mogelijke opties voor zijn verdere toekomst. Ofwel moest de man de juiste behandeling krijgen ofwel euthanasie voor ondraaglijk psychisch lijden. Drie jaar geleden diende hij een officieel verzoek in om geëuthanaseerd te mogen worden, maar voorlopig ging Justitie daar niet op in. In juni besliste het Brusselse Hof van Beroep bovendien om niet in te gaan op de vraag om overgeplaatst te worden naar een Nederlandse instelling voor geïnterneerden. Daar zou de man aangepaste hulp zou kunnen krijgen.

Nu is er eindelijk een akkoord bereikt met het ministerie van Justitie. De man mag opgenomen worden in een ziekenhuis, waar hij vervolgens euthanasie kan aanvragen. 'Intussen hebben we een akkoord', zegt meester Jos Vander Velpen, de advocaat van Van Den Bleeken. 'Mijn cliënt mag 48 uur naar een ziekenhuis overgebracht worden om afscheid te nemen van zijn familie en op een menswaardige manier te sterven. Wanneer en waar dat zal gebeuren, kan ik niet zeggen.

Het Brusselse Hof van beroep moet maandag enkel nog akte nemen van het akkoord.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in