Kiev beschuldigt pro-Russische rebellen ervan bestand te bedreigen
Foto: AFP

‘Wat de terroristen doen, bedreigt de realisatie van het vredesplan van de Oekraïense president’, zegt Petro Porosjenko. In vrij forse taal haalt de woordvoerder van het Oekraïense leger zondag uit naar de pro-Russische rebellen die volgens hem posities van het leger onder vuur blijven nemen. Het staakt-het-vuren dat op 5 september werd overeengekomen, wordt zo bedreigd, zei hij. Vrijdagavond en -nacht werd nog de luchthaven van Donetsk belegerd.

Een rebellenleider, Boris Litvinov, zei zondag dat de ‘eerste ministers’ van de zelfverklaarde republieken Donetsk en Loehansk negen dagen geleden slechts als observatoren aan de vredesgesprekken met Kiev deelnamen. Door het staakt-het-vuren te ondertekenen, deden ze niet meer dan ‘akte nemen’ van dat document, zei hij.

Intussen beweert de minister van Defensie van Oekraïne dat verschillende NAVO-lidstaten gestart zijn met wapenleveringen aan de regeringstroepen. Over welke wapens het gaat en uit welke landen ze precies afkomstig zijn, wil hij niet zeggen.

Maandag gaat in het westen van Oekraïne een grote militaire oefening van start waar onder meer Amerikaanse en Duitse troepen aan deelnemen. In Rusland wordt de aanwezigheid van buitenlandse troepen op Oekraïens grondgebied als een provocatie en een bedreiging voor het staakt-het-vuren beschouwd.

Op het schiereiland de Krim vinden zondag parlementsverkiezingen plaats, zes maanden nadat de regio door Rusland geannexeerd is. Oekraïne, de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwen de annexatie én de verkiezingen als illegaal.