VBO vraagt overheden om interfederaal mobiliteitspact
Foto: Photo News

Naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit, die dinsdag van start gaat, vraagt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) dat de verschillende overheden van het land een totaalconcept voor mobiliteit uitwerken. ‘We moeten dringend af van het mobiliteitsinfarct’, zegt ceo Pieter Timmermans, ‘er is geen andere optie dan werk maken van een interfederaal mobiliteitspact.’

Bij het begin van deze legislatuur moeten de overheden samen de krijtlijnen trekken van een duurzaam mobiliteitsbeleid, vindt het VBO. ‘De Brusselse ring, waarvan verschillende stukken traject onder verschillende bevoegdheden vallen, is hét voorbeeld bij uitstek om aan te tonen dat er geen andere optie is dan werk maken van een interfederaal mobiliteitspact.’

Als koepelorganisatie en als sociale partner is het VBO bereid om de impact en de werkbaarheid van de verschillende pistes mee te helpen onderzoeken en de bouwstenen te helpen inpassen in het totaalplaatje, zegt Timmermans.

Volgens het VBO liggen de bouwstenen allemaal op tafel. Er is een sleutelrol weggelegd voor het spoor en de havens, terwijl het concept van het rekeningrijden - ‘niet als budgettaire hefboom, maar wel als mobiliteitsinstrument’ - diepgaand onderzocht moet worden om de verkeersdrukte te doen afnemen door een betere spreiding. Verder moeten de infrastructuur en de juridische procedureslagen aangepakt worden, terwijl het aanbod van het openbaar vervoer meer op de economische noden moet worden geënt. Als ze geen alternatieven hebben, mogen de werknemers niet worden gestraft.

Het VBO benadrukt dat de verkeersellende niet alleen de productiesectoren treft die voor hun goederen afhankelijk zijn van transport, maar ook de dienstensectoren waarvan de werknemers in de file staan of de buitenploegen niet tot bij de klanten geraken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in