Australië stuurt 600 soldaten naar Midden-Oosten in strijd tegen IS
Eerste minister Tony Abbot Foto: AP

Australië, dat deelneemt aan de door de Verenigde Staten opgezette internationale coalitie die de strijd wil aanbinden met Islamitische Staat (IS), gaat 600 soldaten naar het Midden-Oosten sturen. Ze reizen de komende week naar de Verenigde Arabische Emiraten, maar het is de bedoeling dat ze op termijn ingezet worden in Irak. Dat heeft de Australische eerste minister Tony Abbott zondag aangekondigd.

Abbott spreekt van een ‘evenwichtige’ bijdrage van zijn land. ‘Australië is bereid zich te engageren omwille van de dreiging die uitgaat van deze moorddadige doodscultuur’, verwees hij tijdens zijn aankondiging naar Islamitische Staat. ‘Maar ze is noch islamitisch, noch een staat.’

De VS zouden al een veertigtal landen overtuigd hebben om mee de strijd aan te binden met IS, dat de voorbije maanden grote terreinwinst boekte in Syrië en Irak. Bij de internationale coalitie horen ook tien Arabische landen. Zaterdag bevestigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry nog dat Egypte zal deelnemen.

VS-president Barack Obama kondigde woensdag aan dat zowel in Irak als in Syrië de strijd met IS zal worden aangebonden. Australië is voorlopig enkel bereid zijn troepen in Irak in te zetten, waar de regering vragende partij is voor internationale tussenkomst. In Syrië liggen de kaarten moeilijker.

John Kerry, die er een rondreis in het Midden-Oosten heeft opzitten, liet verstaan dat Iran wat hem betreft beter geen deel uitmaakt van de coalitie tegen IS. Een deelname van het sjiitische Iran zou mogelijk Saoedi-Arabië en andere overwegend soennitische regimes voor de borst kunnen stoten. Obama wil hun engagement vrijwaren als legitimering voor de militaire interventie. Dat de Iraniërs niet uitgenodigd zijn voor de coalitie, is volgens Kerry te wijten aan “hun engagement in Syrië en elders”. Het is geen geheim dat Teheran de Syrische president Bashar al-Assad blijft steunen.

Maandag organiseert de Franse president François Hollande in Parijs een internationale conferentie over de veiligheidssituatie in Irak.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in