Nek-aan-nekrace in Schotland
Foto: AFP

De voor- en tegenstanders van een onafhankelijk Schotland houden, vier dagen voor het referendum, een nek-aan-nekrace. Volgens een peiling die zaterdagavond bekendgemaakt werd, zou het ‘ja’-kamp het halen met 54 procent van de stemmen. Andere peilingen geven de tegenstanders dan weer de leiding.

Verschillende kranten pakken dit weekend uit met een peiling naar de kiesintenties van de Schotten. Wegens het uiteenlopende resultaat, kan alleen maar besloten worden dat het donderdag en vrijdag nagelbijten wordt tot de officiële uitslag bekend is.

The Telegraph pakt uit met een poll die de voorstanders van onafhankelijkheid een ruime voorsprong van 8 procentpunten geeft (54 procent tegenover 46 procent). Wegens het geringe aantal deelnemers aan de peiling (705) is de foutenmarge echter relatief hoog.

Volgens drie andere peilingen is het ‘neen’-kamp aan de winnende hand. Zo kent The Sunday Times de tegenstanders 50,6 procent van de stemmen toe, tegenover 49,4 procent voor de voorstanders - een flinterdunne marge dus. De Observer heeft het dan weer over een leiding van 53 procent tegen 47 procent.

Een poll in opdracht van de ‘Better Together’-campagne - een initiatief van de drie traditionele Britse partijen - spreekt van een marge van acht procentpunten voor het ‘neen’-kamp.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in