In een reactie op het nieuws over de onthoofding David Haines spreekt premier David Cameron over een ‘daad van pure kwaad’ en noemt hij de moord op een onschuldige hulpverlener ‘verwerpelijk’. 'Dit zijn geen moslims, maar monsters', zei hij over de daders.

‘Mijn hart gaat uit naar de familie van David Haines, die zich tijdens deze lijdensweg uitzonderlijk sterk heeft gehouden en veel moed aan de dag heeft gelegd’, klinkt het, aldus BBC. ‘We zullen alles doen wat in onze macht ligt om deze moordenaars te pakken en ervoor te zorgen dat ze voor het gerecht worden gebracht, hoe lang dat ook mag duren’, voegt Cameron er nog aan toe.

Cameron riep zondagvoormiddag in Londen een crisisvergadering samen waar ministers overleggen met de top van het leger. Na dat overleg beloofde hij nogmaals dat zijn regering er alles aan zal doen om 'de verantwoordelijken op te sporen en hen te laten boeten voor hun daden, hoe lang dit ook zou moeten duren'.

'Ze doden duizenden mensen - zowel christenen als moslims en andere minderheden in Irak en Syrië. Ze zijn trots op hun beestachtigheid en ze beweren dat ze dat alles doen in naam van de islam. Dat is onzin. Islam is een vreedzame religie.' De premier noemde IS bij die gelegenheid ook 'geen moslims maar monsters' die een grote bedreiging voor de Britse veiligheid vormen.

Eerder onthoofde IS al twee Amerikaanse journalisten. De terreurbeweging dreigde er toen mee ook de Britse hulpverlener Haines op gelijkaardige manier om te brengen. In de laatste video dreigt IS nu ook een tweede Britse gijzelaar te doden.

David Haines was sinds 1999 als hulpverlener aan de slag in conflictgebieden in de Balkan, Afrika en het Midden-Oosten. Hij werd in maart 2013 ontvoerd terwijl hij in Syrië aan de slag was voor de Franse ngo ACTED.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in