Verenigde Staten ‘aan de zijde’ van Groot-Brittannië
Obama: We zullen samenwerken met Groot-Brittannië en een grote coalitie van landen uit de regio en de rest van de wereld om de verantwoordelijken van deze gruweldaad voor het gerecht.’ Foto: Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn solidariteit betuigd met de Britten na het nieuws over de vermoedelijke onthoofding door de terreurbeweging IS van de gegijzelde hulpverlener David Haines. De terreurdaad zou een vergelding zijn voor de Britse deelname aan de coalitie die de jihadisten wil bestrijden.

‘De Verenigde Staten veroordelen ten zeerste de barbaarse moord op de Britse burger David Haines door de terreurbeweging IS’, aldus president Obama in een communiqué. Hij voegt er aan toe dat de VS zich aan de zijde scharen van hun naaste vriend en bondgenoot.

In een video van 2 minuten en 27 seconden en met als titel Een boodschap aan de bondgenoten van Amerika, is te zien hoe een man met bedekt gelaat en een Brits accent de Britse hulpverlener David Haines onthoofdt. Indien de video authentiek blijkt, is het al de derde executie van deze aard op een maand tijd.

‘Onze gedachten gaan uit naar de familie van Haines en naar het Britse volk’, aldus nog de Amerikaanse president. Hij belooft in een adem de moordenaars van de Brit te zullen opsporen en IS te vernietigen. ‘We zullen samenwerken met Groot-Brittannië en een grote coalitie van landen uit de regio en de rest van de wereld om de verantwoordelijken van deze gruweldaad voor het gerecht te brengen en deze bedreiging (...) te neutraliseren’, klinkt het tot slot.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in