IS onthoofdt ook Britse gijzelaar

De islamitische terreurgroep Islamitische Staat heeft ook de Britse gijzelaar David Haines onthoofd. Dat maakte de organisatie vanavond bekend.

De 44 jarige David Haines, vader van 2 kinderen, deed als oud-militair beveiligingswerk voor hulporganisaties. Hij kwam in maart 2013 in het Syrische dorp Atmeh in handen van IS. Haines is na de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff de derde westerling die op korte tijd wordt geëxecuteerd door de terreurgroep. Haines is net als de Amerikanen James Foley en Steven Sotloff onthoofd, vermoedelijk door dezelfde beul.

In de videoboodschap richt IS zich tot alle bondgenoten van de Verenigde Staten. Haines richt zich tot de Britse premier David Cameron en zegt dat hij hem verantwoordelijk acht voor zijn dood. ‘Jij bent net als je voorganger Tony Blair in een coalitie tegen Islamitische Staat gestapt,’ aldus Haines. 'De Britse premiers kunnen blijkbaar niet de moed opbrengen nee te zeggen tegen de Amerikanen. Helaas moet het Britse volk uiteindelijk de prijs betalen voor de egoïstische beslissingen van het parlement.'

De video kwam er amper enkele uren nadat zijn familie de ontvoerders had opgeroepen om contact met hen op te nemen. De Britse regering had eerder gezegd er alles aan te zullen doen om de man vrij te krijgen, maar niet bereid te zijn om losgeld te betalen aan terroristen.

IS dreigt er ook mee de Brit Alan Henning te doden als de VS niet stopt met de bombardementen tegen de terreurorganisatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in