Twintigtal Roma moeten uit klooster in Gentse Muide
Foto: bst

Een twintigtal Roma die een jaar lang quasi gratis mocht wonen in een klooster op de Gentse Muide, moeten daar begin volgende week vertrekken. Dat besliste een Gentse vrederechter, nadat het CAW Artevelde een procedure tot uithuiszetting moest opstarten omdat de Roma niet vrijwillige vertrokken.

Via een zogenaamde “bezetting ter bede” kreeg een groep van 54 Roma ruim een jaar geleden de toelating om tot eind augustus 2014 in het klooster op de Muide te wonen. Het ging om Roma waarvan sommigen al 10 jaar of meer in de stad van het ene naar het andere kraakpand verhuizen. De groep werd begeleid door vier vzw’s en moest proberen om werk en een vaste woonst te vinden en hun kinderen naar school sturen.

Nadat de overeenkomst verstreken was, vertrok ruim de helft van de groep vrijwillig, maar een twintigtal personen deed dat niet. Het CAW Artevelde startte daarom bij de vrederechter een procedure tot uithuiszetting. Het gebouw wordt eind van de maand gesloopt voor de bouw van een nieuw opvangcentrum dat eind 2016 moet openen.

“De groep moet binnen de 48 uur nadat het vonnis betekend is vertrekken. Ik vermoed dat die betekening begin volgende week zal gebeuren”, zegt directeur Patrick Seys (CAW Artevelde). “Dit is voor ons een zeer ambetante situatie, maar het is opnieuw een vaststelling van wat onze hulpverleners dagelijks zien, namelijk dat het voor bepaalde groepen niet lukt om een woning te vinden op de huurmarkt. De nood en het tekort aan woningen is groot. Ik had gehoop na iets meer dan een jaar stabiliteit te vinden, maar samen met de organisaties moeten we vaststellen dat het niet gelukt is om een goed alternatief te vinden.”