Vlaams stemgedrag weinig veranderd sinds moeder aller verkiezingen
Foto: REUTERS

Mochten er vandaag verkiezingen plaatsvinden, dan zou N-VA afgetekend de grootste partij van Vlaanderen blijven, met 31,9 procent van de stemmen. Dat blijkt uit een peiling van La Libre Belgique en RTBF, waarvan de resultaten vrijdag werden gepubliceerd.

De drie partij die een Vlaamse regering vormden en die federaal met MR aan de onderhandelingstafel zitten, gingen samen (licht) achteruit ten opzichte van de federale verkiezingen. Hun Franstalige collega boekt dan weer winst in Wallonië en Brussel.

Bijna vier maanden na de “moeder aller verkiezingen” blijkt de publieke opinie in Vlaanderen niet al te fors te zijn opgeschoven. Althans volgens een peiling van La Libre Belgique en de RTBF - de eerste sinds de stembusslag. N-VA kwam toen met 31,9 procent als grootste uit de bus, aan Vlaamse kant gevolgd door CD&V (18,6 procent) en Open Vld (15,4 procent). Honderdentien dagen later zijn de drie partijen die een centrumrechtse regering aan het vormen zijn, goed voor respectievelijk 31,9 procent, 17,7 procent en 15,4 procent. Voor CD&V gaat het dus wel om een daling van bijna 1 procent.

De vierde partij rond de tafel - de Franstalige liberalen van MR - gaat er dan weer op vooruit sinds de verkiezingen. In Wallonië scoort de partij van coformateur Charles Michel 26,6 procent, wat 0,8 procent hoger is dan op 25 mei, terwijl ze in Brussel van 21,9 naar 23,7 gaan. De grote tegenstander in Franstalig België, de PS van ontslagnemend premier Elio Di Rupo, daalt dan weer van 32,0 naar 31,0 procent in Wallonië en van 25,6 naar 23,9 procent in Brussel.

Aan Vlaamse zijde gaan zowel sp.a als Groen er 1 procent op vooruit ten opzichte van de federale kiesuitslag. De Vlaamse socialisten komen uit op 15,0 procent, terwijl de groenen 9,6 procent scoren. Vlaams Belang bevestigt de rampzalige uitslag en moet tevreden zijn met 5,5 procent, wat nog 0,3 procent lager is dan op 25 mei.

De krant en de omroep legden ook twee kandidaat-premiers per partij van de toekomstige coalitie voor. Daaruit kwam Maggie De Block (Open Vld) met 25 procent van de stemmen veruit als populairste naar voren, gevolgd door coformateur Kris Peeters (CD&V) en Bart De Wever (N-VA). Didier Reynders en Charles Michel (MR) halen 8 en 5 procent. Zoals bekend kwamen de onderhandelaars overeen dat de volgende premier uit de “liberale familie” zal komen.

De internetpeiling werd tussen 5 en 9 september afgenomen bij 2.705 mensen, zo’n 900 per gewest. De foutenmarge bedraagt 3,3 procent op gewestelijk niveau en 1,9 procent op Belgisch niveau.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in