Afschakelplan afgezwakt in Wallonië
Staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck bij de voorstelling van het oorspronkelijke afschakeplan Foto: ISOPIX

Er worden alsnog wijzigingen gemaakt in het afschakelplan voor als er deze winter problemen ontstaan met de stroomvoorziening. Omdat bepaalde regio’s in Wallonië te zwaar zijn getroffen komt er een verdere opdeling van die gebieden. Voor de rest van het land verandert niets.

Dat meldt het kabinet van staatssecretaris voor Energie Catherine Fonck. In het bestaande afschakelplan zijn 6 zones uitgetekend die alternerend worden afgeschakeld. Maar over het algemeen zou de regio in het zuid-westen van het land (Vooral Henegouwen en Namen) voor 8 procent zonder stroom worden gezet, en het zuid-oosten (de provincies Luik en Luxemburg) voor 8,4 procent. In de rest van het land is dat nergens meer dan 5 procent. Dus is er volgens Fonck sprake van een geografisch onevenwicht.

Fonck komt daarom met deze oplossing voor het probleem: van de af te schakelen cabines uit die regio’s wordt de eerste keer dat een zone wordt afgeschakeld de ene helft zonder stroom gezet, en als het tot een tweede afschakeling komt, dan de andere helft.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia beaamt dat. Volgens Elia zou er ook met het nieuwe plan nog steeds voldaan worden aan de doelen die vooropgesteld zijn. In Vlaanderen blijven de bestaande plannen ongewijzigd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in