Israëlische soldaten weigeren nieuwe ‘misbruiken’ in Gazastrook
‘We kunnen het schenden van de rechten van miljoenen mensen niet met ons geweten verzoenen’, luidt het. Foto: AP

Drieënveertig elitesoldaten van de inlichtingendiensten van het Israëlische leger (de IDF) weigeren voortaan nog deel te nemen aan operaties die zich tegen de Palestijnse bevolking richten. De informatie die de eenheid levert, wordt ge- of misbruikt om onschuldige (Palestijnse) burgers nadeel te berokkenen, zo schrijven de soldaten in een brief aan premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Moshe Yaalon.

De brief werd vrijdag door de Israëlische nieuwssite ynet gepubliceerd. Tot de ondertekenaars behoren een majoor, twee kapiteins en een luitenant. Hun volledige namen worden evenwel niet vernoemd.

‘We kunnen het schenden van de rechten van miljoenen mensen niet met ons geweten verzoenen’, luidt het. Met hun werk maken ze politieke vervolging mogelijk en zaaien zij tweedracht in de Palestijnse maatschappij door het aanwerven van informanten, slaan zij zich voorts op de borst.

De ondertekenaars kanten zich tevens tegen de gestage uitbreiding van het aantal joodse kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De schrijvers maken deel uit van de met cyberdefensie belaste Unit 8200, vergelijkbaar met de Amerikaanse luistervinkendienst NSA. Dat de ‘refuzniks’ (dienstweigeraars) door een deel van de wereldopinie als barmhartige Samaritanen omarmd zullen worden, verhindert niet dat hen (zware) celstraffen boven het hoofd hangen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig