Belgische kinderen kunnen niet klagen over zakgeld

Als het op het geven van zakgeld aankomt lijken Belgen de modeleuropeanen. Wat jongeren bij ons ontvangen ligt perfect in lijn met de meeste andere Europese landen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse bank ING bij zo’n 13.000 mensen in dertien landen. België eindigt daar op de vijfde plaats, met bedragen die heel dicht aanleunen bij de andere landen. In onze buurlanden ligt het zakgeld enkel in Frankrijk hoger.

ING vergelijkt voor verschillende leeftijden de mediaan in elk land, wat betekent dat de helft van de jongeren meer, en de helft minder dan dat bedrag krijgt. Voor ons land is dat:

  • Kinderen tot 5 jaar: 2 euro per week (gemiddeld voor Europa: 2 euro)
  • 5 - 10 jaar: 2,25 euro per week (Europa: 4,75 euro)
  • 10 - 15 jaar: 10 euro per week (Europa: 9,5 euro)
  • + 15 jaar: 20 euro per week (Europa: 20 euro)

Over de hele lijn bekeken staat Italië bovenaan. Roemenië, Nederland en Tsjechië staan onderaan. ING wijst er wel op dat in Roemenië en Tsjechië de lonen veel lager liggen. Nederlandse kinderen moeten het met zowat de helft van de Belgische stellen.

Ook op het vlak van het aantal kinderen dat zakgeld krijgt staat België in de middenmoot. 83 procent van de ondervraagde Belgen zegt zelf zakgeld te hebben ontvangen, maar slechts 73 procent geeft er zelf ook aan zijn kind.

‘Leren sparen’

ING vroeg aan de ouders ook hoe het wel of niet krijgen van zakgeld hen heeft beïnvloed. De bank komt tot de vaststelling dat wie als kind zakgeld kreeg vaker spaart, ook al voor het eigen pensioen, en minder vaak in het rood staat. Of dit de oorzaak is of dat er andere redenen aan de basis liggen kan ING evenwel niet met zekerheid stellen op basis van dit onderzoek.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig