Burn-out treft nu ook tieners
Foto: ss
Ook jongeren raken steeds meer uitgeblust. Stressarts Luc Swinnen ziet tot drie tieners per week die hulp zoeken omdat ze op een burn-out afstevenen. ‘Vroeger zag ik nooit jongeren. We stellen onverantwoord hoge eisen aan onze kinderen. Ze moeten naar ballet én voetbal én ze moeten de beste zijn van de klas', zegt hij vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Een burn-out enkel voor overwerkte veertigers met een zware carrière? Neen dus. Liefst driekwart van de tieners vindt dat er te veel druk op hun schouders wordt gelegd. Dat blijkt uit onderzoek bij duizend ­Nederlandse tieners door de jongerenkrant  7Days en tv-show Een Vandaag.

‘Een derde van hen kampt dagelijks met stress door school of de studie. Soms wordt die zo hoog dat ze opbranden, en met een burn-out komen te zitten’, zeggen journalisten Annemieke Ruggenberg en Lotte Stegeman. Zij schreven met Stop met stressen een handleiding voor jongeren met een ­(bijna) burn-out.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 26 procent van de scholieren zegt wel eens symptomen van burn-out te hebben gehad. ‘Ze zijn uitgeput, hebben het gevoel niks meer te kunnen en zelfs de simpelste taken lijken te veel.’ 46 procent zei wel eens thuisgebleven te zijn van school met het gevoel oververmoeid of opgebrand te zijn.