De meest gelijke vs de meest ongelijke gemeente van het land
Foto: DS
Wat is de meest gelijke en meest ongelijke gemeente van het land?

Mesen, de faciliteitengemeente met amper 1.000 inwoners in het zuiden van West-Vlaanderen, is volgens de cijfers van de fiscus de gelijkste gemeente van ons land: het relatieve verschil tussen de topverdieners en lage inkomens is nergens in België zo klein.

150 kilometer oostwaarts ligt het Waals-Brabantse Chaumont­Gistoux, de ongelijkste gemeente van het land. Daar
heeft een kwart van de gezinnen een belastbaar jaarinkomen (na aftrekken) van meer dan 50.000 euro. Dat is twee keer meer dan het landelijke gemiddelde. Een op de vijf gezinnen, een derde meer dan in de rest van het land, moet het rooien met minder dan 10.000 euro per jaar.

In Mesen is het net andersom: er zijn een pak minder rijken, maar ook minder armen. Dat heeft niets met de grootte te maken. Uit de cijfers blijkt dat kleine steden gemiddeld iets ongelijker zijn. Amper 20 van de 552 Mesense gezinnen verdienen meer dan 50.000 euro per jaar. Als Mesen het Belgische gemiddelde zou halen, zouden dat er 70 zijn. Tegelijk telt het stadje een kwart minder kleinverdieners dan gemiddeld.

Woningen onbetaalbaar

Wat ze wel gemeen hebben is dat jongeren er weg trekken: in Mesen willen ze niet blijven. In Chaumont-Gistoux kunnen ze niet blijven. ‘Jonge mensen vertrekken, omdat ze geen woning kunnen betalen’, zucht schepen van Wonen Luc Mertens (Ecolo). In Chaumont-Gistoux worden dan weer meer villa’s dan huizen verkocht. Die villa’s gingen in 2013 voor gemiddeld 437.000 euro van de hand. Daarmee is de Waals-Brabantse gemeente lang niet de duurste van het land, maar voor hetzelfde geld koop je in Mesen drie huizen en twee bouwgronden. 

Ontdek op deze kaart hoe groot de ongelijkheid is in uw gemeente