Bikinilijn scheren niet zonder risico
Foto: SHUTTERSTOCK
Ondervindt u ook vaak last van ingegroeide haartjes, schaafwondjes, jeuk en een branderig gevoel na het scheren van de schaamstreek? Dan ben je zeker niet de enige. Een recente studie van de American Journal of Obstetrics & Gynecology heeft immers uitgewezen dat het scheren van de bikinilijn niet helemaal onschuldig blijkt.

Maar liefst 87 procent van alle vrouwen ontharen op regelmatige basis hun schaamstreek voor een stuk of zelfs helemaal. Het scheren van de schaamstreek blijkt het populairst, slechts 10 procent kiest er voor om de bikinilijn te ontharen met wax. Dat illustreert een recent onderzoek van de American Journal of Obstetrics & Gynecology.

Maar het scheren van de schaamstreek is niet geheel zonder gevaren. Heel wat vrouwen krijgen last van ingegroeide haartjes, schaafwondjes, jeuk en zelfs kleine brandwondjes. Op het eerste gezicht lijkt dit misschien niet zo zorgwekkend, maar dergelijke ongemakjes vergroten wel de kans op de overdracht van seksueel overdraagbare ziektes, zoals het humaan papillomavirus of herpes.

Weg met de scheermesjes dan maar? Volgens Andrea DeMaria, auteur van het onderzoek, hoeft het helemaal niet zo'n vaart te lopen. De meeste infecties treden immers op als gevolg van een gebrekkige nabehandeling en een lakse omgang met scheermesjes.

Zij raadt vrouwen dan ook aan om telkens een nieuw, gesteriliseerd scheermesje te gebruiken en de zone na het scheren voorzichtig droog te deppen. Ten slotte benadrukt ze ook het belang van medische opvolging, wanneer zich een probleem voordoet, hoe onschuldig ook.