'Je maakt toch ook geen IS-strijder voorzitter van een organisatie voor godsdienstvrijheid?’
De nieuwe Europese Commissaris voor Milieu, Karmenu Vella, was Minister van Toerisme op Malta. Foto: rr

Vogelbescherming Vlaanderen is naar eigen zeggen verbaasd dat uitgerekend een Maltees politicus de nieuwe Europese Commissaris voor Milieu (en ook Zeevaart en Visserij) is geworden. Het eiland is volgens de organisatie wereldwijd berucht om de slachtingen die jaarlijks toegebracht worden onder de Europese trekvogels.

‘Dit is bijna hetzelfde als een Noord-Koreaans politicus benoemen tot voorzitter van een internationaal comité voor persvrijheid of een IS-strijder voorzitter maken van een organisatie voor godsdienstvrijheid’, stelt Vogelbescherming Vlaanderen in een mededeling.

De 64-jarige sociaal democraat Karmenu Vella wordt bevoegd voor milieu in de breedste zin van het woord: natuurbehoud, habitatbescherming, vogelbescherming en jacht.

‘Het is alsof Malta met deze hoge functie een beloning krijgt voor alle inspanningen die deze kleine lidstaat sinds haar toetreding tot de Europese Unie op 1 mei 2004 op het vlak van milieu níet heeft gedaan’, meent de organisatie.

De rotsachtige eilandenarchipel is amper 316 km2 groot, maar is wereldwijd berucht om de slachtingen die de vele duizenden jagers en vogelvangers er jaarlijks toebrengen onder de Europese trekvogels, zowel tijdens de najaars- als tijdens de voorjaarstrek. Malta werd daar zelfs al een paar keer voor veroordeeld door het Europees Hof van Justitie, mede dankzij de campagne van Vogelbescherming Vlaanderen, aldus nog de mededeling.