Guy Verhofstadt: ‘Liberalen krijgen belangrijke portefeuilles’
Guy Verhofstadt. Foto: BELGA

Guy Verhofstadt, de fractieleider van de liberalen in het Europees Parlement, spreekt zijn steun uit voor de Commissie-Juncker en is tevreden met de bevoegdheden die de vijf EU-commissarissen uit zijn politieke familie te beurt vallen. ‘Onze liberale kandidaten krijgen de bevoegdheid over belangrijke portefeuilles. Twee vicevoorzitters zijn ook liberalen.’

De volgende commissievoorzitter Jean-Claude Juncker stelde woensdag zijn ploeg voor. Daarin zitten vijf liberalen: Andrus Ansip (vicevoorzitter, bevoegd voor Digitale Interne Markt), Alenka Bratusek (vicevoorzitter, Energie-unie), Vera Jourova (Justitie, Consumenten en Gendergelijkheid), Cecilia Malmström (Handel) en Margrethe Vestager (Mededinging).

Behalve over de portefeuilles is de Belgische ex-premier ook tevreden dat zijn liberale ALDE-familie met Bratusek, Jourova, Malmström en Vestager vier van de negen vrouwen in de Commissie levert. Dat de conservatieve EVP en de socialistische S&D geen gelijkaardige inspanning konden doen om de man-vrouwverhouding te verbeteren, is een smet op het blazoen. ‘Het is duidelijk dat ze niet in praktijk brengen wat zij prediken over gendergelijkheid’, vindt Verhofstadt.

Ambitieus

De Belg vindt dat Juncker en zijn equipe best ambitieus mogen zijn. ‘Deze nieuwe Commissie heeft de mogelijkheid om komaf te maken met de voogdij van de Raad. We rekenen op Juncker om dergelijk leiderschap te tonen.’

Voor de Commissie op 1 november aan de slag kan, worden de 28 commissarissen aan een hoorzitting in het Europees Parlement onderworpen. Vervolgens moet de plenaire vergadering stemmen over het volledige college.

‘Wat een cruciale rol zal spelen in onze beoordeling van de kandidaat-commissarissen’, besluit Verhofstadt, ‘is hun gehechtheid aan onze democratische waarde en de rechtsstaat, alsook hun ideeën over de toekomst van Europa’.

In de uittredende Commissie onder leiding van José Manuel Barroso tellen de liberalen acht commissarissen, onder wie Karel De Gucht. Verhofstadt is er dus in geslaagd de portefeuille Handel in de familie te houden.