De aankoop van een nieuwe of tweedehands auto neemt al snel een flinke hap uit jouw budget. Je kunt dus beter een goede keuze maken en alle risico’s goed inschatten. Met deze basistips helpen we jou op weg naar zorgeloos rijplezier.

Waarvoor ga je de auto gebruiken?

De zoektocht naar jouw volgende auto start uiteraard met een analyse van jouw behoeften en rijprofiel. Maak voor jezelf een lijstje van kenmerken waaraan jouw ideale vierwieler zeker moet voldoen (plaats voor zeven personen, hoge zitpositie, …) en uitrusting die je niet kunt missen (automatische versnellingsbak, airconditioning, trekhaak, …).

Analyseer vervolgens welk rijprofiel je hebt. Rij je voornamelijk in de stad of op snelwegen? Hoeveel kilometers leg je jaarlijks af? Dit is belangrijk om uit te maken welk type motor het beste past bij jouw gebruiksomstandigheden. Veel bestuurders kiezen bijvoorbeeld een dieselmotor ‘uit gewoonte’ terwijl ze helemaal niet voldoen aan het dieselprofiel. Algemeen gelden de volgende principes:

  • Diesel: voor bestuurders die vooral lange afstanden afleggen buiten de stad of meer dan 30.000 km rijden per jaar.  
  • Benzine: wanneer je vooral korte afstanden rijdt of minder dan 15.000 km haalt per jaar.
  • Hybride: voor bestuurders die vaak in de stad of in druk verkeer rijden en genoeg kilometers halen om de meerkosten terug te verdienen.
  • Elektrisch: voor bestuurders die korte afstanden afleggen in en rond de stad, over de nodige laadinfrastructuur beschikken en genoeg budget hebben om deze ‘groene’ investering te dragen.
  • LPG (autogas): voor benzinerijders die willen besparen op hun brandstofkosten.
  • CNG (samengeperst aardgas): voor benzinerijders die willen besparen op hun brandstofkosten en een thuisvulinstallatie hebben of dichtbij een CNG-tankstation wonen.

Wat is jouw budget?

Daarna is het tijd om het financiële plaatje even te bekijken. Welk budget ben je bereid te investeren? Ga niet alleen af op de aankoopprijs van de auto, denk ook aan de jaarlijkse verkeersbelasting, de eenmalige inschrijvingstaks (BIV) en (eventueel) de kosten van de financiering. Ongeveer de helft van de nieuwe auto’s in ons land wordt op krediet gekocht. Vergelijk goed wat jouw autodealer of de bank te bieden heeft. Het kan interessant zijn te kiezen voor een klassieke aankoop met extra korting bij de autodealer en een financiering af te sluiten bij een bank.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig