Jean-Claude Juncker, de volgende Commissievoorzitter, heeft vandaag op een persconferentie in Brussel zijn nieuwe Europese Commissie voorgesteld. Onze landgenote Marianne Thyssen krijgt zoals verwacht een economische post.

Marianne Thyssen (CD&V) wordt in de Europese Commissie onder leiding van Jean-Claude Juncker bevoegd voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit. Dat maakte voorzitter Juncker, de opvolger van José Manuel Barroso, bekend. 

Het was uitkijken naar de portefeuille die Thyssen toebedeeld zou krijgen, maar de grootste verrassing van de bevoegdheidsverdeling is dat de Britse eurocommissaris Jonathan Hill bevoegd wordt voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarkten. Die bevoegdheid is nieuw en het feit dat een Brit die portefeuille beheert, zal in de Londense City ongetwijfeld positief onthaald worden.

Verder valt op dat de Franse sociaaldemocraat Pierre Moscovici Economische en Financiële Zaken krijgt (voordien de Finse liberaal Olli Rehn) en dat Frans Timmermans - zoals eerder al uitlekte - de ‘eerste vicevoorzitter’ van de Commissie wordt. Daarmee is de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken de hoogste plaatsvervanger van Juncker. 'Hij wordt mijn rechterhand', aldus Juncker .Hij wordt tevens Europees Commissaris voor Regulering en Interinstitutionele Zaken.

Net als Timmermans krijgt ook de Bulgaarse Kristalina Georgieva als vicevoorzitster voor Begroting een horizontale rol. Bij de zeven van het 'kernkabinet' hoort ook de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandse beleid de Italiaanse Federica Mogherini. Haar aanstelling was al bekendgemaakt.

Projectteams

Energie is voor de Sloveens Alenka Bratusek, de Let Valdis Dombrovskis krijgt De euro en Sociale Dialoog. De portefeuille Mededinging, waarvoor Thyssen genoemd werd, gaat naar de Deense Margrethe Vestager. Cecilia Malmström (Zweden) volgt Karel De Gucht op als commissaris voor Handel.

De opvallendste vernieuwing in de Commissie is dat Juncker met 'projectteams' wil werken, die geleid worden door een van de zeven vicevoorzitters. Hij wil de werking van de Commissie drastisch innoveren.

Juncker beklemtoonde dat de samenstelling van de teams ‘niet statisch’ is en dat zijn ploeg niet uit eerste- en tweederangscommissarissen bestaat. ‘Er zijn teamleiders en teamspelers. Ze zullen samenwerken in een geest van collegialiteit en wederzijdse afhankelijkheid. Ik wil de hokjesmentaliteit overstijgen en een nieuwe vorm van samenwerking creëren op domeinen waar Europa echt het verschil kan maken.’

Juncker is er in geslaagd om een ploeg van zwaargewichten bijeen te sprokkelen. Bijna alle nieuwe commissarissen zijn premier of minister geweest in hun land. De nieuwe Commissie telt evenveel vrouwen als de vorige: negen op de 28 commissarissen. Voor elke EU-lidstaat één lid.

Voor de Commissie op 1 november aan de slag kan, worden de 28 commissarissen aan een hoorzitting in het Europees Parlement onderworpen. Vervolgens moet de plenaire vergadering stemmen over het volledige college.