Uitgeverij Concentra heeft de Nederlands-Limburgse kranten Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad overgenomen van het Britse mediabedrijf Mecom Group. De titels worden ondergebracht in het nieuw opgerichte Concentra Media Nederland. De Limburgse Investeringsmaatschappij (LRM) neemt deel aan de overnameoperatie via een minderheidsbelang in Concentra Media Nederland.

Concreet neemt Concentra de Mediagroep Limburg (MGL) over, waarin beide kranten zitten. Met de overname is volgens Concentra-topman Marc Vangeel een bedrag tussen de 40 miljoen en 46 miljoen euro gemoeid, aldus het Nederlandse persagentschap ANP. Beide partijen waren al langer aan het onderhandelen over de overname.

Concentra “verwerft met de overname een zeer sterke positie op de krantenmarkt in Nederlands Limburg”, klinkt het in het persbericht. Beide titels hebben 140.000 abonnees op een inwonertal van 1,1 miljoen, waarvan ze naar eigen zeggen meer dan 80 procent bereiken.

Concentra was tot eind vorig jaar zelf de uitgever van Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen. Die krantentitels zitten voortaan samen met die van Corelio in Mediahuis, de nieuwe joint venture van Corelio en Concentra. Het bedrijf in Hasselt is ook de uitgeverij achter de gratis krant Metro en regionale zenders als TV Limburg. In Nederland is het bedrijf al eigenaar van de regionale commerciële omroep TV Limburg en van A&C Media, een Limburgse uitgever van huis-aan-huisbladen. Het is de bedoeling om alle Nederlandse activiteiten nu onder te brengen in Concentra Media Nederland.

Volgens CEO Marc Vangeel sluit het uitgesproken regionaal karakter van MGL naadloos aan bij Concentra en is er sprake van schaalvoordelen. “Door krachten te bundelen en te werken aan synergie kunnen de middelen die beschikbaar zijn voor goede journalistiek gemaximaliseerd worden. Mediahuis is in Europa een koploper inzake digitaal uitgeven. Ook van die innovatieve kracht zal MGL gebruik kunnen maken”, kllinkt het in een persbericht.

Concetra-voorzitter Robert Ceuppens voegt toe dat MGL “gezond en winstgevend” is en voor dit jaar wordt een operationele kasstroom (ebitda) van 15 miljoen euro verwacht.

Concentra wijst er ten slotte zelf op dat het “als aandeelhouder van Mediahuis nauw betrokken is bij de recent opgestarte onderhandelingen rond de eventuele overname van NRC Media”, de uitgever van onder meer het NRC Handelsblad. Als die overname zou plaatsvinden, wordt de Belgische “voetafdruk” op de Nederlandse mediamarkt nog groter. Ook de Persgroep is er immers actief, met titels als Volkskrant, AD (Algemeen Dagblad) en Het Parool.

Bovendien wil De Persgroep Mecom zelf overnemen voor 245 miljoen euro. Het betreft de overige activiteiten naast MGL, met onder meer de Nederlandse uitgeverij Wegener. Die heeft regionale kranten zoals De Gelderlander, De Stentor, Brabants Dagblad, Twentsche Courant Tubantia, BN/DeStem, Eindhovens Dagblad en Provinciale Zeeuwse Courant in de portefeuille.

Ten slotte zal Concentra de drukkerij van de kranten in maart 2015 stopzetten. Een deel van het order gaat naar Coldset Printing Partners, een joint venture van Corelio en Concentra, in Paal (Beringen).