Onderhandelaars starten met tweede lezing
Foto: Photo News

De centrumrechtse onderhandelaars van N-VA, MR, CD&V en Open Vld zijn dinsdag gestart met de tweede lezing van de formateursnota, in afwachting van de nieuwste economische prognoses van het Planbureau. De centenkwestie blijft wel spelen, aangewakkerd door de uitlatingen van CD&V over een vermogenswinstbelasting.

'Ik ben niet geneigd om te snel naar nieuwe belastingen te kijken. Het is heel belangrijk om eerst te kijken hoe de overheid zelf kan besparen', herhaalde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten het liberale standpunt dinsdag. De CD&V-voorstellen rond een vermogenswinstbelasting noemt ze 'een beetje vreemd, want dat stond niet in hun verkiezingsprogramma'. Veto’s stellen deed Rutten echter niet.

Eenzelfde geluid klonk bij de Franstalige liberalen. Vicepremier Didier Reynders wil belastingen zoveel mogelijk vermijden, maar erkende dat wellicht ook nieuwe inkomsten nodig zullen zijn. In een verhouding 70/30 dan? 'Het gaat in die richting', aldus Reynders, die daar wel nog mee hoopt te schuiven.

Dat de vakbonden intussen dreigen met een hete herfst, kan bij de onderhandelaars op weinig begrip rekenen. 'Met dreigementen los je geen problemen op', aldus Rutten. 'En je moet de zaken toch ook niet op hun kop zetten. Je moet niet dreigen met stakingen nog voor er iets beslist is.'

Officieel staan de centen dinsdag echter niet op de agenda. Wel mobiliteit en energie. Twee hoofdstukken uit de nota met stevige angels als de communautair geladen vliegroutes, de levensduur van de kerncentrales en het dreigende stroomtekort. 'Doel is om in tweede lezing zo veel mogelijk brackets weg te halen', aldus coformateur Kris Peeters.

Ook al ligt het premierschap voor hem niet meer binnen handbereik, toch zal de CD&V’er naar eigen zeggen 'hard aan de kar blijven trekken'. En hij zal dat doen als formateur, zoals afgesproken met de andere partijen. 'Mocht iemand daaraan twijfelen, dat ze het dan duidelijk zeggen,' aldus nog Peeters, 'en geen zaken verklaren die vertragingen opwerpen.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in