Belangrijkste Britse partijen willen Schotten meer bevoegdheden geven
Foto: AFP

De belangrijkste politieke partijen in Groot-Brittannië - de Tories, Labour en de liberaal-democraten - hebben zich dinsdag achter een plan geschaard om Schotland bijkomende bevoegdheden te geven als de Schotten in het komende referendum onafhankelijkheid verwerpen.

Maandag ontvouwde de vroegere Labourpremier Gordon Brown een tijdsschema om Edinburgh meer bevoegdheden te geven, te beginnen daags na het referendum van 18 september. ‘De beste constitutionele verandering komt er wanneer mensen bijeenkomen’, zei de conservatieve leider Ruth Davidson op een evenement in Edinburgh met de andere leiders van haar partij. ‘Het is een sterk plan dat het Schotse volk kan zien, aanraken en voelen.’

Labourleider Johann Lamont zei ‘opgetogen’ te zullen zijn indien het plan doorgang vindt, zelfs al zou dit zijn onder een conservatieve regering.

De voorbije weken toonden opiniepeilingen een verschuiving naar het onafhankelijkheidskamp aan, waarbij in het weekeinde er voor het eerst 51 procent voorstanders van Schotse onafhankelijkheid uit de bus kwamen.

In een dinsdag door TNS gepubliceerde peiling komen beide strekkingen aan 41 procent, bij mensen die zeker hun stem zullen uitbrengen. Tegenover vorige maand was de steun voor onafhankelijkheid met drie procentpunt toegenomen.

Woensdag begeven de conservatieve premier David Cameron, zijn liberaal-democratische partner Nick Clegg en Labourleider Ed Miliband zich naar Schotland om daar de eenheid van Groot-Brittannië te bepleiten. ‘Er zijn veel dingen die ons verdelen, maar er is één ding waarover we het passioneel eens zijn: wij zijn beter samen in het Verenigd Koninkrijk’, luidde het in een gemeenschappelijke verklaring.