Wereldleiders roepen op tot ommekeer in drugsbeleid
Foto: EPA

Een groep van wereldleiders, onder wie ook voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan, pleit voor een ommekeer in het wereldwijde drugsbeleid. De juridische strijd tegen drugs is mislukt, zeggen ze. Voor de wereldleiders is het belangrijker de gevolgen voor de gezondheid te verlichten en in de winsten van drugshandelaars te snijden. Ze vragen ook druggebruik niet langer te ‘criminaliseren’: zulke verboden veranderen het gedrag van mensen niet, menen ze.

In het rapport dat dinsdag gepubliceerd werd, schrijven de 22 leden van de Global Commission on Drug Policy dat er een einde moet komen aan, onder meer, het opsluiten van niet-gewelddadige kleine gebruikers en producenten van drugs, en dat er meer geld moet gaan naar preventie en behandeling van druggebruik.

Het rapport beveelt landen aan om bepaalde drugs, zoals cannabis en andere psychoactieve middelen te legaliseren. De auteurs verwijzen daarvoor naar de corruptie en het geweld waartoe het repressieve drugbeleid geleid heeft. ‘De feiten spreken voor zich: het is tijd om van koers te veranderen’, zegt Annan. ‘We hebben nood aan een beleid dat gebaseerd is op bewijzen van wat echt werkt, in plaats van een beleid dat druggebruik criminaliseert, zonder toegang tot efficiënte preventie of behandeling mogelijk te maken. Dit heeft niet enkel tot overvolle gevangenissen, maar ook tot ernstige sociale en gezondheidsproblemen geleid.’

In de commissie zitten onder andere Javier Solana, voormalig hoog vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, ondernemer Richard Branson, schrijver Mario Vargas Llosa, oud-president van Brazilië Fernando Henrique Cardoso en oud-president van Mexico Ernesto Zedillo.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in