'Ik zou graag naar de cinema gaan. Of kaarten met wat vrienden', zei N-VA-voorzitter Bart De Wever toen Paul Jambers hem op 25 mei, de avond van de door N-VA gewonnen verkiezingsdag, vroeg wat hij nu graag zou doen. Het weze duidelijk: mensenmassa’s en uit de bol gaan is niet De Wevers ding.

Jambers volgde De Wever de hele verkiezingsdag. Het resultaat, dat de titel 'De Langste Dag' kreeg, is dinsdagavond te zien op VTM.

De reportage begint ‘s middags op de Antwerpse Grote Markt, waar De Wever en zijn concurrent Kris Peeters voor tientallen camera’s samen een glas drinken. De Wever wordt nerveus van de duwende en trekkende persmeute en net zij zullen hem de hele dag niet loslaten. 'Precies een aflevering van The Walking Dead, een goedkope zombiefilm', zal hij later die dag, wanneer hij bij het nemen van een achteruitgang de zoveelste troep camera’s ziet verschijnen, zeggen.

Jambers volgt De Wever naar het N-VA-hoofdkwartier, waar hij samen met andere kopstukken het binnenkomen van de resultaten volgt. Na de overwinningsspeech in de chaotisch volgelopen Brusselse zaal volgt een rit naar de volgende zaal met militanten in Antwerpen, waar De Wever in de auto een open gesprek voert. 'Nog eens een bain de foule', zucht de Wever. Overwinningen vieren en masse is duidelijk niet aan hem besteed. Liever zou hij 'naar de cinema gaan, kaarten met vrienden, of een bubbelbad nemen'. Euforie is niets voor hem. 'Ik heb niet veel talent voor geluk. Ik hoop dat ik het talent heb om mensen gelukkig te maken', zegt De Wever.

‘s Nachts rijdt de voorzitter naar huis, samen met zijn vrouw Veerle. De verkiezingsavond eindigt met de boodschap dat De Wever thuis nog de vuilniszakken moet buitenzetten. 'Sic transit gloria mundi' - zo vergaat de wereldse roem - besluit De Wever zijn langste dag.

'Jambers in de Politiek: De Langste Dag' wordt dinsdag 9 september om 21.40 uur uitgezonden op vtm.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in