Calvo geen kandidaat-voorzitter Groen
Kristof Calvo (links) zal Wouter Van Besien (rechts) niet opvolgen. Foto: BELGA

Kristof Calvo wordt níet de nieuwe voorzitter van Groen. Hij heeft besloten zich geen kandidaat te stellen bij de voorzittersverkiezingen. Dat maakt hij vandaag bekend in een brief aan de leden van Groen.

Sinds Wouter Van Besien eind augustus bekendmaakte dat hij stopt als voorzitter, circuleren verschillende namen om hem op te volgen als Groen-voorzitter. Kristof Calvo leek één van de favorieten, maar hij meldt nu zelf aan de partij dat hij geen kandidatuur zal indienen.

'Ik geef toe: voorzitter worden, met al die leden samenwerken, bezig zijn met inhoud, strategie én organisatie, het is echt een droomjob. Ooit hoop ik het eens te mogen doen', verduidelijkt Calvo in de brief. 'Maar ik ben net federaal fractieleider geworden. Van een sterke fractie, vol persoonlijkheden, ervaring en talent, in een tweetalige en (dus) erg boeiende context. Ook een droomjob dus.' 

Andere kandidaten

Calvo is fractieleider in de Kamer weegt ook in de Mechelse politiek. Normaal zou hij in 2015 schepen van Cultuur en Toerisme worden, maar kort na zijn aanstelling tot fractieleider maakte hij al bekend dat hij dat schepenmandaat laat schieten.

Bjorn Rzoska wordt door velen gezien als de ideale opvolger voor Van Besien, maar hij zou Vlaams fractievoorzitter willen blijven. Andere groenen in de running voor de voorzitterspost zijn Meyrem Almaci, Wouter De Vriendt en Elke Van Den Brandt.