Ritzege en eindwinst voor Impey in Alberta
Archiefbeeld Foto: AFP

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (Orica-GreenEDGE) heeft zondag de vijfde en laatste etappe in de Ronde van Alberta gewonnen. Hij pakte meteen ook de eindzege in deze Canadese rittenkoers.

Wielrennen op Sportwereld.be

Impey was zondag in de slotrit over 124,1 km met start en aankomst in Edmonton sneller dan de Canadees Ryan Anderson, de Litouwer Ramunas Navardauskas en Sep Vanmarcke, vrijdag nog winnaar van de derde etappe.

De Zuid-Afrikaan verdrong dankzij zijn zege en de bijhorende bonificatieseconden de Nederlander Tom Dumoulin (Giant-Shimano) van de eerste plaats in de stand. Impey begon met 9 seconden achterstand aan de slotetappe, maar verdiende als ritwinnaar op de streep 10 bonificatieseconden.

Impey mag nog maar pas opnieuw koersen. Begin juli raakte bekend dat hij in februari positief getest had op probenecide, een dopingmaskerend middel. De positieve controle dateerde van 6 februari 2014, nadat hij de Zuid-Afrikaanse tijdrittitel had behaald. De tegenanalyse had het A-staal bevestigd. Orica-GreenEDGE had zijn renner vandanaf op non-actief gesteld tot de zaak was afgehandeld. Dat was eind augustus het geval.