Arabische landen willen strijd aanbinden tegen de jihadstrijders van IS
De voorzitter van de Arabische Liga Nabil al-Arabi Foto: epa
De Arabische landen zijn het erover eens geraakt dat ze de strijd willen aanbinden tegen de jihadstrijders van de Islamitische Staat (IS) die terreur zaaien in Syrië en Irak. Dat heeft de voorzitter van de Arabische Liga Nabil al-Arabi zondag gezegd. Ook de Saoedische grootmoefti heeft de moslims opgeroepen te strijden tegen IS.

'De ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen zijn het eens om de nodige maatregelen te nemen om terroristische groeperingen te bestrijden, inbegrepen de Islamitische Staat', zei Arabi op ene persconferentie in Cairo.
De overeenkomst slaat op maatregelen op het vlak van de politiek, de veiligheid en de ideologie. De tekst verwijst nergens naar het internationale project dat de Amerikanen op poten willen zetten om de Islamitische Staat te bekampen.
Bij de opening van de conferentie had de voorzitter van de Arabische Liga de deelnemers al opgeroepen om de jihadstrijders van IS zowel militair als politiek te bestrijden.

Grootmoefti roept moslims op te strijden tegen IS 

De Saoedische grootmoefti heeft de moslims opgeroepen op een agressieve en onderdrukkende manier te strijden tegen de Islamitische Staat (IS), als die zelf tegen moslims vecht. Dat zegt hij zondag in de krant Al-Eqtisadiah.</P> IS ‘doet bloed vloeien’ en zijn jihadisten ‘hebben niets anders gedaan dan te doden, sinds ze hun strijd begonnen zijn’ in Syrië en Irak, aldus grootmoefti Sheikh Abdul Aziz al-Sheikh.

‘Als IS tegen moslims vecht, dan moeten de moslims zelf de strijd aangaan om hun volk en hun religie te behoeden tegen het kwaad dat IS belichaamt en tegen het onrecht dat het veroorzaakt’, aldus de hoogste religieuze leider, die zo reageert op de oproep van een Irakees, die een fatwa wil uitspreken tegen de terreurbeweging.

De grootmoefti noemde IS in augustus al ‘vijand nummer één van de islam’.

Saoedi-Arabië is een van de Golfstaten die bereid zijn een internationale operatie, onder leiding van Groot-Brittannië, te steunen, om de radicale islamisten van IS te verslaan.