Kazach wint openwatermeeting Napels, Ryckeman moet opgeven
Foto: AFP

De Kazach Vitaliy Khudyakov heeft zondag de 49e editie van de openwatermeeting Capri-Napels (36 km) gewonnen, de zevende en laatste manche van de GP FINA. Khudyakov versloeg de Macedoniër Evgenij Pop Acev en de Fransman Joanes Hedel. Brian Ryckeman, winnaar van vorig jaar, moest opgeven na vijf uur zwemmen.

Na drie uur koersen bevond Ryckeman zich in de kopgroep met Hedel en Pop Acev. Khudyakov maakte pas in het laatste uur van de race het verschil.

‘Het was mijn dag niet. Ik voelde me nochtans goed in het begin maar na vier en een half uur wedstrijd werd ik ziek. Een kwartier later ging het licht uit en einde verhaal.’ liet hij weten op Twitter.

De vicewereldkampioen op de 25 km en winnaar van de Grand Prix in Ohrid (Macedonië) moest ook toekijken hoe Khudyakov zijn recordtijd van afgelopen seizoen verbeterde (6u13:35). De Kazach zwom dit jaar 6u11:27 over de afstand en bleef zo 1:12 voor Pop Acev en 1:18 voor Hedel. De Fransman Hedel Joanes is eindwinnaar van de GP open water.

De Braziliaanse Ana Marcela Cunha was de sterkste bij de vrouwen, ook zij finishte in een recordtijd. Met een tijd van 6u24:47 deed ze beter dan de chrono van de Italiaanse Martina Grimaldi (6u31:26) van vorig jaar. De Argentijnse Pilar Geijo finishte als tweede op meer dan 10 minuten (6u34:31), maar is wel eindwinnaar van de Grand Prix.