Navo-landen ontkennen dat ze wapens beloofd hebben aan Oekraïne
De Oekraïense president Petro Porosjenko op de Navo-top in Wales Foto: REUTERS

De Oekraïense regering rekent in haar strijd tegen pro-Russische separatisten op wapenleveringen uit enkele Navo-landen. De VS, Frankrijk, Italië, Polen en Noorwegen zouden al steun beloofd hebben aan de pro-Europese Oekraïense leiders, aldus een adviseur van Porosjenko, Joeri Loetsenko, zondag in Kiev. De VS, Italië, Noorwegen en Polen lieten echter al weten dat er van dergelijke overeenkomsten geen sprake is, aldus Russia Today.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei tijdens de Navo-top in Wales al, dat Navo-lidstaten precisiewapens beloofd hebben aan Oekraïne. Hij noemde geen landen. ‘Tijdens de Navo-top werden akkoorden bereikt over westerse militaire adviseurs en over de levering van moderne wapens’, aldus de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Loetsenko zondag.

Rusland reageerde bezorgd op het bericht. Het hoofd van de commissie Buitenlandse Zaken in de Doema, Alexej Poesjkov, eiste duidelijkheid over welke wapens geleverd worden en tegen wie ze zullen worden ingezet.

Verschillende landen ontkenden de wapenleveringen ondertussen al. Zo liet de Noorse Defensie al weten te onderzoeken van waar de informatie komt, en verklaarde dat Noorwegen wel zal deelnemen aan militaire oefeningen in Oekraïne, maar dat het land al jaren aan dergelijke oefeningen deelneemt, zo klinkt het op Russia Today. Ook Washington liet weten geen ‘dodelijke bijstand’ te sturen naar Oekraïne. Kort na de VS ontkenden ook Italië en Polen wapenleveringen. ‘Italië bereidt samen met enkele EU- en Navo-landen de levering van niet-dodelijke militaire steun voor, zoals kogelvrije vesten en helmen’, aldus een Italiaanse verantwoordelijke.