‘Eerste Antwerpse koopzondag was een succes’
Foto: VTM

In Antwerpen is zondag de eerste officiële koopzondag gehouden, nadat enkele maanden geleden de binnenstad werd erkend als toeristisch centrum. In verschillende winkelstraten, waaronder de Meir, was het overgrote deel van de winkels open en onder een stralende zon daagde er veel volk op.

Sinds maart van dit jaar is Antwerpen, ruwweg tussen de Schelde en de Leien, erkend als toeristisch centrum. Daardoor werd het voor handelszaken mogelijk om af te wijken van de regels over sluitingsdagen en voortaan elke zondag de deuren te openen. Tegen de erkenning kwam protest, onder meer vanwege de vakbonden.

Ook bij uitbaters zelf en bedrijvenorganisaties was er kritiek te horen, al was men bereid de koopzondagen een kans te geven, als er voldoende promotie en andere flankerende maatregelen kwamen. Er werd een regeling getroffen waarbij elke eerste zondag van de maand een officiële koopzondag wordt, met actieve promotie.

75 procent van de winkels open

De allereerste officiële koopzondag blijkt alvast een succes. Wie zondag over de Meir liep, kwam veel volk tegen. Het overgrote deel van de winkels was open. Dat was ook het geval voor Wilde Zee, een stadsdeel met verschillende speciaalzaken.

‘De eerste indruk is zeer positief’, zegt Antwerps schepen Kennis. ‘De tellingen van onze administratie wijzen erop dat 75 procent van de winkels op de grote winkelassen open was. Dat voldoet aan wat we hoopten. We krijgen signalen van handelaars dat de omzet te vergelijken valt met een goede weekdag, wat opvallend is aangezien een koopzondag een halve dag is. Mogelijk trekt dit handelaars die nog niet meededen over de streep.’ Nog volgens de schepen stonden de parkings in en rond de stad vrij tot zeer vol.

‘Boven alle verwachtingen’

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NZS) stelde ook tevredenheid vast. ‘Toch zullen deze koopzondagen pas echt een heel groot succes worden, indien de overgrote meerderheid van de Antwerpse handelaars deelneemt’, klinkt het. Ze ziet een promotierol voor de stad weggelegd om ‘nog meer buitenlanders en andere klanten aan te trekken dan het vast cliënteel. De koopzondagen moeten immers ook blijven werken wanneer het nieuwe er af is.’

Bij Unizo ziet men een resultaat ‘boven alle verwachtingen’: ‘Al van vrij vroeg hadden we de indruk dat het er niet slecht uitzag, en die indruk werd later op de dag bevestigd. Op de Meir was het soms over de koppen lopen’, zegt Nico Volckeryck van Unizo Antwerpen-Stad. ‘Zowel veel kleinere winkels als grote ketens waren open. Ook erg goed is dat veel aankopen van toeristen afkomstig waren, zodat door koopzondagen niet de gewone aankopen van zes dagen over zeven dagen worden gespreid.’