Cairoli rijft achtste wereldtitel binnen
Foto: Photo News

De Italiaan Antonio Cairoli (KTM) heeft zich zondag op de Grote Prijs van Brazilië tot wereldkampioen motorcross in de MXGP gekroond. De Italiaan pakte al zijn achtste wereldtitel (zes in de MX1, twee in de MX2).

In de eerste reeks eindigde de Siciliaan als vijfde en dat volstond om zijn wereldtitel veilig te stellen. Met 685 punten op de teller, tegenover 596 voor eerste achtervolger Jeremy Van Horebeek (Yamaha), is zijn voorsprong immers onoverbrugbaar.
 
De winst in de eerste manche was voor de Duitser Maximilian Nagl (Honda). Hij haalde het voor de Fransman Steven Frossard (Kawasaki) en Kevin Strijbos (Suzuki). Jeremy Van Horebeek (Yamaha), de enige rijder die op papier nog kans maakte om Cairoli van een nieuwe titel te houden, werd pas twaalfde. Hij had tijdens de kwalificaties wel een enkelblessure opgelopen.

Op twee titels van record Stefan Everts

Voor Cairoli is het al al zijn achtste wereldtitel (zes in de MX1, twee in de MX2). Daarmee is hij nog slecht twee titels verwijderd van het record van Stefan Everts, die tussen 1991 en 2006 tien wereldtitels verzamelde. Onze landgenoot Clément Desalle legde Cairoli dit seizoen regelmatig het vuur aan de schenen, maar eind juli moest de 25-jarige Waal door een gebroken handwortelbeentje en punt achter zijn seizoen zetten.
 
Cairoli verscheen in 2004 voor het eerst op het toneel. Hij eindigde dat jaar als derde in de MX2 en won op de Citadel van Namen tevens zijn eerste GP. Het volgende jaar kroonde de Italiaan zich tot wereldkampioen in de MX2 en in 2007 deed hij dat kunststukje nog eens over. In 2009 zette 'Tony' definitief de stap naar de MXGP en de afgelopen jaren reeg hij in die klasse de successen aan elkaar.