Julien Maurin wint Rallye Mont-Blanc, Belgen onfortuinlijk
Foto: BELGA

Julien Maurin heeft zaterdagavond in een Ford Fiesta WRC voor de tweede opeenvolgende keer de Rallye Mont-Blanc gewonnen. Dat is zesde manche van het Franse asfaltkampioenschap rally. De Belgen aan de start kenden een moeilijk weekend.

De Joux Verte, de Joux Plane, de Cote d’Arbroz: in de zomer bieden ze het decor voor duizenden fietsers, in de winter voor skiërs, maar een keer per jaar moeten ze plaats ruimen voor het Franse rallykampioenschap. Kampioenschapsleider Maurin duldde op de eerste proef amper tegenstand van Jean-Marie Cuoq die aantrad in zijn Citroën C4 WRC. Cuoq greep als eerste de leiding met amper een voorsprong van drie tienden, maar op de tweede proef zette Maurin de puntjes al op de i en zette hij de dichtste belager Cuoq meteen op meer dan tien seconden.

De Ford-rijder bouwde zijn voorsprong gradueel uit en controleerde op de slotproeven. Hij hield 37 seconden over op Cuoq en meer dan een minuut op Lionel Baud (Ford Fiesta WRC) die in extremis nog een podiumplaats pakte.

De Belgen kenden minder geluk. Het enige volledige Belgische team met Kevin Demaerschalk en Bram Eelbode moesten de strijd in de Peugeot 208 Rally Cup staken toen ze van de weg afraakten. Corijder Renaud Jamoul, die aan de zijde zat van Quentin Gilbert, mocht in primeur de nieuwe officiële Renault Clio R3T aan de tand voelen. Na een ontdekkingsrally eindigde Gilbert en Jamoul 33ste. Het best verging het Thierry Denis, ook een copiloot. Hij reed samen met Denis Millet naar een mooie tweede plaats in de Citroën DS3 Racing Trophy, en een elfde plaats algemeen. Ze moesten amper een halve minuut toegeven op winnaar Cedric Robert.

De volgende rally in dit kampioenschap is het Critérium des Cévennes, eind oktober. Julien Maurin kan er kampioen worden, zelfs zonder te rijden.