Obama komt met actieplan tegen Islamitische Staat
Foto: AP

De Amerikaanse president Barack Obama zal woensdag zijn actieplan voorstellen om tegen de terreurmilitie Islamitische Staat (IS) te strijden. Dat kondigde hij zondag aan in een interview met NBC. Hij hamerde erop dat hij niet van plan is Amerikaanse grondtroepen in te zetten, maar dat met regionale partners zal moeten worden samengewerkt.

‘De volgende fase is tot het offensief over te gaan (...) Ik ontmoet de leiders van het Congres dinsdag. Woensdag geef ik een toespraak en omschrijf ik wat onze plan van aanpak zal zijn’, aldus Obama in het interview. ‘Dit zal geen aankondiging van Amerikaanse grondtroepen zijn. Dit is niet het equivalent van de Iraakse oorlog.’

Hij noemde de IS nog een ‘ernstige bedreiging’, maar stelde ook dat de VS de capaciteit heeft om die bedreiging aan te pakken. Woensdag moet duidelijk worden hoe hij dat beoogt. ‘Uiteindelijk zullen we hen verslaan’, besloot Obama in het fragment dat op de website van NBC staat.

De VS pakken ondertussen ook uit met een harde mediacampagne tegen IS in de hoop jongeren op eigen bodem te overtuigen zich niet aan te sluiten bij de terroristische organisatie. Via allerlei sociale media wordt een filmpje verspreid om de boodschap kracht bij te zetten. De beelden laten niet veel aan de verbeelding over en zijn dan ook niet geschikt voor gevoelige kijkers.