Laatste overlevende vroege vlucht wint op legendarische col, Contador verliest kostbare seconden
Foto: Eurosport
Przemyslaw Niemiec heeft de 15de etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. De Pool van Lampre-Merida hield op de legendarische Lagos de Covadonga Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez af. Alberto Contador viel aan op de slotklim maar gaf in de laatste hectometers toch nog drie seconden prijs op zijn twee landgenoten. Contador blijft wel leider, Valverde is nu tweede op 31 seconden. Chris Froome eindigde vandaag als zesde op 15 seconden en blijft derde in het algemeen klassement.

Wielrennen op Sportwereld.be

Vijf renners, bij wie Kristof Vandewalle (Trek), kleurden de uitgeregende etappe met een lange ontsnapping. Ze verzamelden een bonus van zo'n 10 minuten. Op de slotklim spatte de kopgroep uit elkaar en ontbonden de favorieten voor de eindzege hun duivels.

Alleen de 33-jarige Niemiec kon als laatste vluchter standhouden en de toppers voorblijven. Hij finishte met 5 seconden voorsprong op de Spanjaard Alejandro Valverde, die in een sprint zijn landgenoot Jaoquin Rodriguez klopte.

Alberto Contador verloor enkele seconden op zijn landgenoten maar blijft leider in het algemene klassement. De renner van Tinkoff-Saxo telt in de stand 31 seconden voorsprong op Valverde. De Brit Chris Froome (Sky), zondag zesde op 17 seconden, is derde op 1:20. Kristof Vandewalle (Trek) werd nog eerste Belg op de 15de plaats, op 1:58 van de ritwinnaar.

Morgen/maandag staat de zestiende etappe op het menu, tussen San Martin del Rey Aurelio en La Farrapona/Lago de Somiedo (160,5 km).
 
Top 10:

1. Przemyslaw Niemiec (Lampre) 4:11:09
2. Alejandro Valverde (Movistar) +5"
3. Joaquim Rodríguez (Katyusha)
4. Alberto Contador (Tinkoff - Saxo) +10"
5. Fabio Aru (Astana) +17"
6. Chris Froome (Team Sky)
7. Daniel Martin (Garmin) +28"
8. Warren Barguil (Giant) +44"
9. Rigoberto Urán (Omega Pharma - Quick-Step) +1'00"
10. Giampaolo Caruso (Katyusha) +1'02"

Herbeleef de etappe hier van kilometer tot kilometer!