Nederlander volgt Philippe Le Jeune op als wereldkampioen jumping
Jeroen Dubbeldam Foto: Photo News
De Nederlander Jeroen Dubbeldam is in het Normandische Caen wereldkampioen jumping geworden. Hij bezorgde zijn land zo een eerste individuele wereldtitel in deze discipline. Het Belgisch Warmbloed paard (BWP) Cortes C sprong in de vier ronden als enig paard viermaal nul.
Dubbeldam was in de final four de enige ruiter die erin slaagde om met zijn paard, Zenith SFN, en dat van de drie concurrenten, Casall ASK van de Zweed Rolf-Göran Bengtsson, Cortes C van de Amerikaanse Beezie Madden en Orient Express van de Fransman Patrice Delaveau, foutloos te blijven in de vier af te leggen ronden. De Normandiër Delaveau maakte eveneens geen springfouten maar kwam met Casall ASK 46 honderdsten van een seconde te laat binnen en moest zo één strafpunt incasseren. Dat kostte hem de wereldtitel. Beezie Madden pakte het brons met 12 strafpunten en Rolf Göran Bengtsson viel net naast het podium met 14 strafpunten.
 
Bij het verlaten van de piste werd Dubbeldam minutenlang geknuffeld door zijn 12-jarig dochtertje Nina. Dubbeldam werd in 2000 in het Australische Sydney al olympisch kampioen maar wilde op de persconferentie geen vergelijking maken: 'Sydney was mijn eerste grote zege en toen was ik veel emotioneler, maar dat heeft alles te maken met leeftijd. Verder maak ik nooit vergelijkingen; noch tussen prestaties, noch tussen ruiters, noch tussen paarden. Vanaf het eerste moment dat ik Zenith zag, wist ik dat hij veel kwaliteiten had en dat heeft hij vandaag dus bewezen.'