Het WK van de Belgische volleybalmannen is voorbij. In hun laatste groepsmatch verloren de Red Dragons zondag in het Poolse Krakau met 3-2 van Frankrijk. De setstanden waren 25-14, 21-25, 25-20, 22-25 en 15-12.

Het team van bondscoach Dominique Baeyens had nog een kleine kans om de tweede ronde te halen. Daarvoor was een zege tegen groepsleider Frankrijk wel noodzakelijk. België eindigt nu als vijfde of zesde (en laatste). Alleen de top 4 van de vier groepen stoot door.

De Belgen begonnen het toernooi in de loodzware poule D met een 2-3 nederlaag tegen de Verenigde Staten. Daarna klopten ze Puerto Rico met 3-0. Vervolgens bleken Italië (1-3) en Iran (1-3) te sterk voor de Belgen, die hun eerste WK-eindronde speelden sinds 1978.

Winnen tegen de Fransen was de boodschap voor de Red Dragons en daar waren ze echt ook wel van doordrongen, maar toch misten ze compleet hun start. Dominique Baeyens opteerde nochtans voor zijn zelfde basisploeg als tegen Iran wegens een nog steeds koortsige Klinkenberg, maar ook hij moest vaststellen hoe er een aantal minder alerte internationals op het terrein stonden tegen een ontspannen spelende Franse ploeg, bij wie ook alles lukte.
 
Bij 3-9 wisten de Belgische supporters al hoe laat het was. Baeyens haalde boos uit naar zijn 'té braaf' acterende spelers en vroeg meer daadkracht. Veel kans kregen ze daar niet toe, want de Fransen zorgden voor een snelle spelverdeling, waar Ngapeth, Rouzier en Tillie van profiteerden alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Ook de klassieke dubbele wissel haalde niet veel uit tegen een sterk Frans blok en het gewoon knappe volley van onze zuiderburen.
 
In de tweede set zorgde het blokkende duo Verhees-Verhanneman voor nieuwe hoop in het Belgische kamp. De stress was blijkbaar weggeëbd. Van den Dries en Deroo kwamen eindelijk ook onder stoom en de Red Dragons sloegen zelfs een vierpuntenkloof vanaf 9-13. Die trachtten Deroo en Van de Voorde wel te behouden, maar springveer Sidibe knabbelde aan de voorsprong. Via hem en Tillie werd het 21-20. Maar de Fransen keildentwee opslagen in het net en een twee- en twee keer ééndriemansblok op Rouzier zorgden opnieuw voor Belgische hoop na de eerste setwinst.
 
Maar met de tien minuten rustpauze moeten de Red Dragons blijkbaar nog leren omgaan, want na enkele Belgische opslagfouten sloegen Rouzier en Ngapeth een 5-8 voorsprong bij mekaar. Verhees probeerde dat verschil wel kleiner te maken, maar ondanks enkele wissels bij de Fransen bleek dat een heel moeilijke zaak, omdat onze zuiderburen ook een grotere opslagdruk konden zetten en het geluk wel een beetje aan hun zijde hadden. Een ace van Ngapeth bezegelde het lot van de Belgen bij 14-20. Adieu tweede setwinst.
 
In de vierde set dan maar? Bram van den Dries geloofde er wel in: 8-6. Ex-Roeselarespeler Rouzier dichtte even de kloof, Van de Voorde maakte ze even weer groter. Ngapeth reageerde en zo werd het 13-13. Met Verhees en Van den Dries ging het naar 16-14 en 16-18. Als Hendrik Tuerlinckx zijn korte WK-debuut maakte, kwamen er zelfs 19-16 cijfers op het bord. Van den Dries hield de hoop levendig met zijn opslagen en smashes: 22-18. Maar het Franse blok sloeg toe (23-22), Marechal sloeg zijn opslag in het net en dus toch nog een tiebreak.
 
Het werd nu een echte thriller. Van den Dries, Van de Voorde en Verhees sloegen een 5-2 voorsprong op de vloer, maar twee aces van Tillie maakten er 5-6 van. Verwarring alweer bij de 'challenge' toen Ngapeth de geblesseerde libero Grebennikov (ontwrichte en allicht gebroken pink) kwam vervangen. Vermits er geen reserve-libero voorzien was bij de Fransen kwam hoekaanvaller Ngapeth in de plaats. Omdat hij dan in een truitje met een andere kleur moest aantreden, kreeg hij van de commissarissen een groen shirt. Het werd vervolgens 8-12 bij enkele Belgische foutjes en punten van Le Goff en Marechal. Rouzier zorgde voor 10-13. Na foutjes bij de Fransen werd het 12-13. Invaller Lafitte sloeg zijn team naar matchbal bij 12-14. En met een blok stuurde Tillie België definitief naar huis.

België eindigt op 17e stek

De Red Dragons eindigden uiteindelijk op een zeventiende plaats. In theorie kon Puerto Rico (zaterdag zonder vedette Hector Soto) nog over België wippen na hun sensationele 3-1 winst tegen Italië. Maar dan moest het zondag wel van Iran winnen. De Iraniërs lieten zich echter niet verrassen en wonnen met 3-0 (25-17, 25-22, 25-14). Daardoor eindigt Puerto Rico op de zesde en laatste plaats in groep D. De Red Dragons eindigden dus vijfde en sluiten dit WK met 24 ploegen af op een zeventiende plaats.

België: Van den Dries, Deroo, Depestele, Verhees, Van de Voorde, Verhanneman, libero Derkoningen. Kwamen in: Van Walle, Valkiers, Coolman, Tuerlinckx

Frankrijk: Rouzier, Toniutti, Tillie, Ngapeth, Le Roux, Le Goff, libero Grebennikov. Kwamen in: Marechal, Jaumel, Sidibe, Lafitte