België levert 1.400 militairen voor NAVO-interventiemacht
Foto: pn

Het Belgisch leger zal in 2016 een belangrijke bijdrage leveren aan de snelle interventiemacht van de NAVO, de ‘NATO Response Force’ (NRF). Dat heeft Belga zondag vernomen uit militaire bron. Vrijdag beslisten de lidstaten van de NAVO tijdens de top in het Welshe Newport om het reactievermogen van de NRF te versterken.

De NRF telt meerdere duizenden soldaten die ter beschikking gesteld worden door de lidstaten aan de hand van een systeem van jaarlijkse rotatie. De interventiemacht kan op korte termijn overal ter wereld ingezet worden, op voorwaarde dat de 28 lidstaten van de NAVO het eens zijn over de inzet. Sinds de oprichting in 2002 is dat nog nooit gebeurd voor de volledige interventiemacht.

Om een antwoord te bieden op de ongerustheid in Oost-Europa door de Russische interventie in Oekraïne beslisten de staats- en regeringsleiders van de lidstaten vrijdag om het reactievermogen van de interventiemacht te versterken, met een nieuwe task force. Die ‘Very High Readiness Joint Task Force’ zou 3.000 tot 5.000 manschappen tellen en moet binnen twee tot drie dagen inzetbaar zijn.

Commandobataljon, F-16’s en NH90’s

In afwachting van deze elite-eenheid heeft België zich geëngageerd om in 2016 aan de NRF een licht infanteriebataljon ter beschikking te stellen, opgebouwd rond het 2de commandobataljon van Flawinne (930 militairen), het bataljon Istar (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition and Reconnaissance) van Heverlee (220 militairen), een eenheid van speciale troepen, zes F-16 jachtbommenwerpers en twee van de nieuwe NH90 helikopters, bediend door meer dan 200 mensen.

Op zee zal de Belgische deelname bestaan uit een mijnenveger met een 40-tal bemanningsleden over de hele periode, aldus een welingelichte bron. In totaal zou het gaan om zo’n 1400 manschappen uit ons land.

Al deelname in 2015

In 2015 zal de Belgische deelname aan de NRF bescheidener zijn, althans toch in aantal. Ze bestaat dan uit het artilleriebataljon van Brasschaat, het 18de logistieke bataljon van Leopoldsburg, de 4de groep communicatie- en informatiesystemen (CIS) van Marche-en-Famenne en het 2de element medische interventie (EMI) van Leopoldsburg (zowat 214 militairen). De luchtcomponent houdt zes F-16 toestellen (en 160 militairen) ter beschikking, aldus dezelfde bron.

De marine zal in het eerste semester een mijnenveger ter beschikking stellen en tijdens de tweede helft van het jaar het commando- en logistieke steun-schip ‘Godetia’.

Voor het artilleriebataljon zijn de voorbereidingen voor de NRF-15 reeds gestart. De eenheid neemt van 3 tot 30 september deel aan de internationale NAVO-oefening ‘Noble Ledger’ in Rena in Noorwegen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig