Lutgen: ‘Nooit met N-VA. We hebben woord gehouden’
Foto: BELGA

CDH-voorzitter Benoît Lutgen heeft nog eens zijn weigering verdedigd om federaal in zee te gaan met N-VA. Zijn partij heeft woord gehouden, klinkt het.

Na de verkiezingen probeerde toenmalig informateur Bart De Wever een centrumrechtse coalitie te smeden met N-VA, CD&V, MR en CDH. Lutgen weigerde echter met N-VA in zee te gaan, waarna de huidige constellatie in beeld kwam.

Lutgen stelde dat zijn partij woord heeft gehouden en niet te allen prijze aan de macht heeft willen deelnemen. ‘Weigeren een alliantie aan te gaan met nationalisten, is onze akte van vertrouwen met de Belgen’, zei hij tijdens een partijbijeenkomst van de Franstalige humanisten in Soumagne.

Tegelijkertijd gaf Lutgen een sneer naar de MR, die als enige Franstalige partij deelneemt aan de federale onderhandelingen. Tijdens de campagne in de aanloop naar de verkiezingen hebben alle Franstalige partijen zich ertoe geëngageerd niet met N-VA rond de tafel te gaan zitten. ‘Maar de ene nooit is niet de andere. We moeten vaststellen dat de hand op het hart niet dezelfde is als diegene die onderhandelt’, sneerde Lutgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig