In Antwerpen is zondag de eerste officiële koopzondag gehouden, nadat enkele maanden geleden de binnenstad werd erkend als toeristisch centrum. In verschillende winkelstraten, waaronder de Meir, was het overgrote deel van de winkels open en onder een stralende zon daagde er veel volk op. Antwerps schepen voor Middenstand Koen Kennis (N-VA) liet optekenen dat driekwart van de winkels open was.

Sinds maart van dit jaar is Antwerpen ruwweg tussen de Schelde en de Leien erkend als toeristisch centrum. Daardoor werd het voor handelszaken mogelijk om af te wijken van de regels over sluitingsdagen en voortaan elke zondag de deuren te openen. Tegen de erkenning kwam protest, onder meer vanwege de vakbonden. Ook bij uitbaters zelf en bedrijvenorganisaties was er kritiek te horen, al was men bereid de koopzondagen een kans te geven als er voldoende promotie en andere flankerende maatregelen kwamen. Er werd een regeling getroffen waarbij elke eerste zondag van de maand een officiële koopzondag wordt, met actieve promotie.

De allereerste officiële koopzondag blijkt alvast een succes. Wie zondag over de Meir liep, kwam veel volk tegen. Het overgrote deel van de winkels was open. Dat was ook het geval voor Wilde Zee, een stadsdeel met verschillende speciaalzaken.

'De eerste indruk is zeer positief', zegt Antwerps schepen Kennis. 'De tellingen van onze administratie wijzen erop dat 75 procent van de winkels op de grote winkelassen open was. Dat voldoet aan wat we hoopten. We krijgen signalen van handelaars dat de omzet te vergelijken valt met een goede weekdag, wat opvallend is aangezien een koopzondag een halve dag is.' Nog volgens de schepen stonden de parkings in en rond de stad vrij tot zeer vol.

?