Tobback ziet vooral ‘kleine pestbelastingen’
Foto: BELGA

SP.A-voorzitter Bruno Tobback vindt het ‘sociaal onrechtvaardig dat de Vlaamse regering nog eens extra rekeningen doorstuurt naar gezinnen’. Hij hoopt dat de oppositiepartijen kunnen samenwerken.

Tobback wil de stem van diegenen die door de Vlaamse maatregelen worden getroffen, vertolken in de oppositie. En daarvoor wil hij met ‘iedereen die dat wil’ samenwerken. Met Groen bijvoorbeeld, zoals Ingrid Lieten eerder al opperde.

De Vlaamse socialisten zeggen al langer dat de Vlaamse regering de rekening van haar besparingen op de gezinnen verhaalt. ‘Gratis bestaat inderdaad niet’, zei hij in De Zevende Dag. ‘Vraag is hoe je iets betaalt. We betalen al belastingen. Laat je mensen dan nog eens in de portemonnee gaan wanneer ze bijvoorbeeld de weg opgaan of naar school gaan?’

Volgens Tobback heeft dat weinig te maken met gezond overheidsbeleid. Hij wijst erop dat de voorbije legislatuur is bespaard, onder meer bij De Lijn en in het onderwijs. Bovendien kan volgens hem nog op de werking van de administratie bespaard worden. 'Je moet dat eerst doen, en dan beginnen te kijken naar welke rekeningen je naar de mensen doorstuurt. Deze Vlaamse regering doet het omgekeerde.'

Ook voor het federale beleid houdt Tobback zijn hart vast, want een centrumrechtse Zweedse coalitie lijkt meer en meer realiteit te worden. Wel is Tobback blij dat Marianne Thyssen (CD&V) eurocommissaris wordt. Hij hoopt dat ze de Europese Commissie weg van een eenzijdig besparingsbeleid kan sturen.