In Brazilië hebben inheemse Amazonebewoners het recht in eigen handen genomen en een groep illegale houthakkers aangevallen. Het Braziliaanse ministerie van Justitie is een onderzoek gestart.

In augustus werden 16 illegale houthakkers verrast door een 150-man tellende militie van de Kaapor stam. De houthakkers werden gegijzeld en geslagen, hun voertuigen werden vernield. De mannen liepen arm- en beenbreuken op en werden vervolgens vrijgelaten, schrijft de krant Folha de Sao Paulo.

Volgens een leider van de Kaapor worden de stamleden gedwongen om het recht in eigen handen te nemen omdat de overheid er maar niet in slaagt om de vernietiging van het Amazonewoud tegen te houden. ‘We weten niet of ze het hebben overleefd’, zei de stamleider over de houthakkers. Zelf heeft hij naar eigen zeggen niet deelgenomen aan de aanval. De stam is ook zinnens om de wegen te vernielen die de houthakkers gebruiken om hun reservaat binnen te komen.

De Kaapor kregen in 1946 500.000 hectare reservaat toebedeeld in de deelstaat Maranhao. Toen woonden er in het reservaat nog duizenden stamleden. Dat aantal is intussen teruggelopen tot 1.500 à 2.000.