Oekraïense milities en separatistische strijdkrachten zijn verantwoordelijk voor oorlogsmisdaden in het oosten van Oekraïne, zo maakte Amnesty International zondag bekend. De internationale mensenrechtenorganisatie beschuldigt Rusland ervan de misdaden van de separatisten te ondersteunen, en toonde satellietbeelden van de opbouw van militaire infanterie-installaties in het oosten van Oekraïne.

Amnesty International roept alle partijen, ook Rusland, op om te stoppen met het overtreden van het oorlogsrecht. ‘Alle betrokken partijen hebben een gebrek aan respect voor de burgerbevolking getoond’, zei Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International. ‘We hebben bewijzen dat Rusland het conflict doet escaleren door rechtstreekse tussenkomst en door hun steun aan de separatisten in het oosten van Oekraïne. Rusland moet stoppen met het leveren van wapens en andere steun aan de rebellen die al zware schendingen van de mensenrechten op hun kerfstok hebben.’

De beelden van Amnesty tonen nieuwe artillerieposities binnen de Oekraïense staatsgrens tussen 13 en 29 augustus. Er zijn 122-mm D-30 houwitsers te zien die op het westen zijn gericht. Er zijn ook ondersteunende voertuigen en bunkers te zien. Op 29 augustus verschijnen ook zes gepantserde wagens, wellicht BRDM-2’s, in beeld.

Een gelijkaardige artilleriepositie is te zien even verderop in het noordoosten, maar nog steeds op Oekraïens grondgebied. Beelden van 16 augustus tonen 6 houwitsers (2S19 Msta-S 152-mm) in schietpositie richting zuidwesten, waar zich op dat ogenblik Oekraïense strijdkrachten bevinden.

Tussen 26 en 29 augustus 2014 is de artillerie opschoven naar het westen. Op 29 augustus is een konvooi militaire voertuigen te zien tussen een bomenrij en een open veld.

‘Deze satellietbeelden, samen met de verslagen van ooggetuigen en de berichten over Russische militairen die in Oekraïne zijn opgepakt, laten er geen twijfel over bestaan dat hier sprake is van een internationaal gewapend conflict’, aldus Shetty.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig